Konzumacija oraha smanjuje rizik oboljevanja od raka dojke

24.04.2009 11:03
 

Testiranja provedena na životinjama sugeerišu kako redovna konzumacija oraha može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke, tvrde američki naučnici. Istraživači s Marshall University su utvrdili kako miševi hranjeni količinom oraha koja bi kod ljudi odgovarala dnevnom unosu od gotovo 60 grama imaju manji rizik za razvoj raka dojke. U slučaju razvoja tumora, njihova bi veličina bila znatno manja nego kod životinja koje nisu bile hranjene orasima, dodaju naučnici.

Dobivene rezultate istraživači objašnjavaju pozitivnim uticajem sastojaka oraha, primjerice omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i fitosterola, za koje su već ranije studije pokazale kako mogu smanjiti izglede za razvoj karcinoma. Neka ranije provedena istraživanja su pokazala i kako konzumacija oraha pri kraju obroka može ublažiti negativan uticaj koji masna hrana ima na vene.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.