Održana sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

23.04.2009 14:29
 

Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila Plan novčanih tokova za period april-juni 2009. godine za javne prihode Budžeta Tuzlanskog kantona izuzev vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima. Prognoza je da će prihodi u ovom periodu iznositi 63 903 679,94 KM, a operativnim planom je planirano ukupno 69 303 562,29 KM. Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je izvještaj o radu JU Univerzitet u Tuzli. Univerzitet je u prošloj godini obavljao poslove iz svoje registrovane djelatnosti, a akcenat je stavljen na provedbu novog Zakona o visokom obrazovanju. Upravni odbor i Senat Univerziteta u Tuzli su održali značajan broj sjednica na kojima je odneseno desetine akata iz njihove nadležnosti. Kada je u pitanju finansijsko poslovanje Univerzitet je ostvario višak rashod nad prihodima od 2 823 101,23 KM. Ova razlika je pokrivena razgraničenjima iz prethodnih godina.

Ministri Vlade Tuzlanskog kantona danas su razmatrali i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, a koji predviđa smanjenje broja ministarstava.

Zaključkom Vlade podržana je aktivnosti u smislu razmatranja donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona, ali nakon dodatne analize odnosno utvrđivanja najoptimalnijih rješenja u smislu funkcionalne nadležnosti pojedinih ministarstava. Zaključkom je zatraženo od Skupštine Tuzlanskog kantona da se rasprava o Nacrtu Zakona o proglašenju područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom”Konjuh” prolongira za majsku sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, a u cilju završetka već započetih aktivnosti na usaglašavanju stavova i rješenja svih zainteresovanih strana.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o stanju u vezi sa izgrađenim objektima u zaštitnom cestovnom pojasu magistralnih cesta na prostoru Tuzlanskog kantona koju su pripremila Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i trgovine, turizma i saobraćaja te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Magistralni putni pravci prolaze kroz devet općina Tuzlanskog kantona u ukupnoj dužini od oko 200 km. Općine Banovići, Sapna, Teočak i Čelić na svom području nemaju magistralne ceste.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2008. godinu. Ovo Ministarstvo je u prošloj godini u upravnom postupku imalo ukupno 631 zahtjeva. Riješeno je 507 zahtjeva, a u postupku rješavanja su još 124 zahtjeva. Podneseno je ukupno 11 739 zahtjeva za ostvarivanje novčanih poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nakon obrade resornom Federalnom ministarstvu za poticaje iz federalnog budžeta proslijeđeno je 3 231 zahtjev.

Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblasti vodoprivrede u 2009. godini, također je usvojen na današnjoj sjednici. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se prikupljaju na osnovu Zakona o vodama. Kantonalnim budžetima pripada 45% ovih prihoda. Prihod sredstava vodnih naknada u 2009. godini koji pripada Tuzlanskom kantonu procijenjen je na 3 800 000,00 KM. Iz prošle godine je preneseno 2 164 977,79 KM tako da su danas usvojenim Programom planirani ukupni prihodi odnosno rashodi od 5 964 977,79 KM.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.