Prezentiran izvještaj o radu Ministarstva pravosuđa i uprave TK

21.04.2009 15:45
 

Na danas održanoj press konferenciji Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona prezentiran je izvještaj o radu ovog ministarstva za 2008. godinu. U svom izlaganju ministrica pravosuđa i uprave TK, Jasminka Mijatović izložila je sažetak planiranih i realiziranih aktivnosti Ministarstva u protekloj godini.

Kada je riječ o planiranim poslovima iz djelokruga ovog ministarstva u dijelu normativnih aktivnosti Ministarstvo je bilo zaduženo da kao obrađivač pripremi pet zakona i to:

• Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona;
• Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i
• Tarifi kantonalnih administrativnih taksi;
• Zakon o prestanku važenja Zakona o radnim odnosima i placama službenika organa uprave Tuzlanskog kantona;
• Zakon o pružanju pravne pomoci;
• Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona stvorene su pretopstavke za osnivanje Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći. „Osnivanje ovog zavoda je ocijenjeno prioritetnim, jer su reformom sudskih postupaka, kako krivičnog, tako i parničnog, stvorene normativne pretpostavke da se građanima slabog imovnog stanja, od strane pravnih zastupnika iz tog zavoda, osigura adekvatno pravno zastupanje pred sudovima, tužilaštvima i drugim tijelima, kao i mogućnost stručnog sastavljanja akata koji se podnose u vezi s ostvarenjem tih prava. Rezultatje ovo zajedničkih aktivnosti Ministarstva i Projekta razvoja sektora pravosuđa (JDSP) – USAID-a, koje su vođene skladno Memorandumu o razumijevanju, zaključenom između ovih strana.” Istakla je ministrica Mijatović.

Pored normativnih aktivnosti u oblasti pravosuđa i uprave, predviđenih programima rada Skupštine, Vlade i Ministarstva za 2008. godinu, vođene su brojne vanprogramske aktivnosti, od kojih su najznačajnije bile usmjerene ka stvaranju instuitucionalnog okvira za preveniranje i sankcioniranje maloljetničkog prestupništva i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Imajući u vidu da su se stekli svi uslovi, te da donošenje Zakona o osnivanju JU Disciplinski centar za maloljetnike TK nije upitno, a namjenski prostor i potrebna budžetska sredstva su već osigurani, realno je da ce ova ustanova biti osnovana i da će otpočeti sa radom u prvoj polovini ove godine.

Svjesni ozbiljnosti problematike bolesti ovisnosti u nastojanju da se doprinese stvaranju neophodnih pretpostavki za što uspješnije suzbijanje svega što pogoduje nastajanju i širenju bolesti ovisnosti, kantonalni organi su odlucili da, u okvirima nadležnosti ovog nivoa vlasti, poduzmu potrebne aktivnosti. Rad po ovom pitanju rezultirano izradom prijedloga Programa borbe protiv bolesti ovisnosti na Tuzlanskom kantonu koji je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila u mjesecu decembru 2008. godine. Također, tokom cijele prošle godine vođene su aktivnosti u cilju osiguravanja prostornih, kadrovskih i materijalno – tehničkih pretpostavki za nesmetano funkcioniranje Kantonalnog i općinskih sudova, te Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog pravobranilaštva izloženo je između ostalog na današnjoj PRESS konferenciji.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.