U Tuzli podneseno 12 143 zahtjeva za legalizaciju objekata

20.04.2009 12:08
 

Ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona Jadranka Miraščić je istakla na današnjoj konferenciji za medije da je ovo ministarstvo u 2008. godini vodilo aktivnosti na izradi zakonske regulative, rješavanju upravnih predmeta u drugostepenom upravnom postupku, izdavanju urbanističko-tehničke dokumentacije za građevine iz nadležnosti Ministarstva, te praćenje izrade studije „Ranjivost prostora Tuzlanskog kantona”.

U toku izvještajnog perioda Ministarstvo je pripremilo, a Skupština Tuzlanskog kantona usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.
Potreba za donošenjem ovog propisa proizašla je iz obaveze Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice da kontinuirano prati efekte primjene Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina. Najznačajnija izmjena, sadržana u ovom Zakonu, odnosi se na produžetak roka za podnošenje zahtjeva, kao i mogućnost priključenja bespravno izgrađenih građevina na komunalnu infrastrukturu (vodovod, kanalizacija, elektro instalacije i dr.).

Naime, istekom roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina (19. jula .2007.godine), prema izvještaju općinskih službi nadležnih za poslove prostornog uređenja i građenja, podneseno je ukupno 12.143 zahtjeva za legalizaciju, što iznosi 48,50 odsto od procijenjenog broja bespravno izgrađenih građevina. Nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, evidentno se povećao broj podnesenih zahtjeva za legalizaciju objekata, što je i bio jedan od osnovnih ciljeva donošenja navedenih izmjena.

Značajna pažnja je  posvećena praćenju provedbe i realizacije prostornog plana Tuzlanskog kantona za period 2005. – 2025. godine zajedno sa Odlukom o provođenju prostornog plana Tuzlanskog kantona.
„U izvještajnom periodu urađena je studija „Ranjivost prostora Tuzlanskog kantona” koja je sastavni dio prostorno – planske dokumentacije. Studija predstavlja uvođenje vrijednosne analize uticaja posebnih djelatnosti na okolicu, kulturno-historijsku baštinu i prirodne resurse, pejzaž, posebno sa aspekta njegove prepoznatljivosti, regionalni i urbani razvoj, sa aspekta upotrebe prostora i mogućnosti za učinkovito odvijanje posebnih djelatnosti” Istakla je ministrica Miraščić.

Kada je u pitanju realizacija projekta regionalne sanitarne deponije ministrica je istakla da je zbog nastalih problema na implementaciji projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije vođen čitav niz aktivnosti. Aktivnosti su istovremeno vođene u pravcu nastavljanja spomenutog projekta na području općine Lukavac, ali i na traženju nove lokacije.

U okviru segmenta općih poslova rađeno je na pripremi svih zakonskih i podzakonskih akata iz nadležnosti Ministarstva, donošenju izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva u skladu sa Zakonom o državnoj službi, donošenju ili usaglašavanju drugih opštih akata Ministarstva sa relevantnim zakonskim propisima, potom na izradi odluka o pojedinačnim pravima službenika i namještenika Ministarstva, odgovorima na poslanička pitanja, pitanja građana, privrednih subjekata, ombudsmena itd. U oblasti komunalnih poslova kontinuirano je vršen nadzor nad primjenom Zakona o komunalnim djelatnostima, davanju smjernica i uputa za postupanje u ovoj oblasti, te ostvarena saradnja sa Privrednom komorom, javnim komunalnim preduzećima i drugim subjektima koji tretiraju oblast komunalnih djelatnosti.

U toku izvještajnog perioda započete su aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema prostornog planiranja i uređenja Tuzlanskog kantona. Već je nabavljen dio potrebne opreme sa softverom, a u toku je smještanje postojećih digitalnih podataka Prostornog plana Tuzlanskog kantona u centralnu bazu podataka, istaknuto je između ostalog na današnjoj press konferenciji.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.