Stanje sigurnosti na području TK ocijenjeno zadovoljavajućim

17.04.2009 14:58
 

Predstavnici Ministrastva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona održali su danas press konferenciju, na kojoj je predstavljen izvještaj o radu  ove institucije za prva tri mjeseca ove godine.  Stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona je ocijenjeno zadovoljavajućim.

Prošireni kolegij policijskog komesara održan je u Kladnju, na kojem je menadžment ministarstva raspravljao o postignutim rezultatima u prva tri mjeseca ove godine. Stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona je ocijenjeno zadovoljavajućim. „Stanje kriminaliteta u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, neznatno je povećan za oko jedan odsto. To je sve uspjeh rada policije, gdje je došlo i do otkrivanja određenog broja krivičnih dijela, ali aktivnim učešćem policije došlo je do dokumentovanja krivičnih dijela na drugim segmentima”; kazao je policijski komesar MUP-a TK Nedim Mutapčić.

Kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira, u toj oblasti je preventivnim radom policije došlo do smanjenja dijela na području kantona. Trend saobraćajnih nezgoda u Bosni i Hercegovini je u porastu. Kako je kazao komesar Mutapčić, MUP TK je uspio uticati na smanjenje broja smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama za šest odsto. Kroz strategiju bezbjednosti drumskog saobraćaja koja se implementira od 2009. do 2013. godine, Mutapčić ističe dobre rezultate u prvom kvartalu ove godine.„Smanjili smo broj smrtno stradalih za oko 40 odsto, broj teško povrijeđenih i sam broj saobraćajnih nezgoda. Sve su to afirmativni pokazatelji, ali mi ne smijemo biti zadovoljni. Ciljevi su i dalje da stanje bezbjednosti kako u saobraćaju, tako i u drugim segmentima moraju biti na zavidnom nivou”, kazao je Mutapčić.

U svom izlaganju načelnik sektora kriminalističke policije Zahid Selimbašić, broj krivičnih dijela za isti period prošle godine je povećan za njih 29. Istakao je da su zaustavljene teške krađe, odnosno da u ovoj oblasti nema povećanja. Problem je što veliki broj počinilaca ovih dijela dolaze sa drugih područja Bosne i Hercegovine. Smanjen je broj nasilničkih ponašanja u posljednja tri mjeseca za 15 dijela a krivično dijelo izazivanje opće opasnosti za 28 dijela. Međutim, povećan je broj razbojništava gdje prednjači Tuzla, te krivična dijela protiv sigurnosti u javnom prometu. Pored ovoga broj krivičnih dijela maloljetnika je smanjen za 36 u odnosu na isti period 2008. godine.

„Kada je riječ o otuđenju vozila, i broj tih krivičnih dijela je značajno smanjen u odnosu na isti perod prošle godine, kao i u odnosu na druge kantone. Međutim, nismo zadovoljni jer su krađe prisutne, i u saradnji sa drugim kantonima poduzimamo mjere i vršimo aktivnosti koje bi smanjenjile broj ovih dijela”, kazao je Selimbašić, koji je najavio nastavak „projekta auto otpad”, koji će realizovati u saradnji sa inspekcijom. Ovom prilikom su pozvani građani na saradnju, da pozovu broj 122 i prijave sve krimnalne i druge radnje. Za naredni period su najavljene i posebne mjere u povodu početka turističke sezone i velike posjete turista.

Oblast javnog reda u odnosu na predhodnu godinu karakteriše smanjenje učinjenih prekršaja za 129 ili 16, 4 odsto. U ovim prekršajima dominiraju drska ponašanja, koja su smanjena za 69 događaja ili 27,94 odsto, tuče su smanjenja za 39 događaja. Svađe, vike i nepristojna ponašanja na javnim mjestima su povećana, dok je odbijanje naređenja ovlaštenih osoba smanjen za 17 incidenata. Neovlaštena upotreba oružja je povećana za šest događaja, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 12. Povećanje nije zabilježeno niti u narušavanju javnog reda i mira u školama.

„U odnosu na prva tri mjeseca 2008. godine bilo je manje 135 saobraćajnih nezgoda ili 10,2 odsto. U ovom periodu je šest osoba manje izgubilo život u saobraćajnim nesrećama, sa povrijeđenim licima bilježimo manje 31 nezgodu ili 12 odsto, sa lakšim tjelesnim povredama manje za 57 nezgoda ili 16,9 odsto. U ovom periodu je naplaćeno ukupno 6.432 prekršajnih naloga, i podnesena 95 zahtjeva za pokretanja prekršajnog postupka iz oblasti saobraćaja”, kazao je prisutnim novinarima načelnik uniformisane policije Zijad Srabović.

Uprava policije je u posmatranom periodu primila 8.168 prijava, od čega 6.477 putem telefona, i 1.691 prijavu pianim putem. Na broj 122 prijavljeno je 5.666 incidenata, od čega je samo 259 ili 4,7 odsto stvarnih događaja. Privedeno je 44 lica, a u istom periodu 2008. godine njih 22.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.