Održana redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

17.04.2009 14:48
 

Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Ovaj prijedlog već je bio pred poslanicima Skupštine Tuzlanskog kantona ali je zbog uloženih amandmana povučen. Na sjednici Vlade TK razmatran je i Nacrt Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu koji je već prihvatila Skupština Tuzlanskog kantona na prijedlog poslanika Igora Rajnera, Tome Vidovića i Amira Fazlića. Ovim Zakonom bit će regulisana prava nacionalnih manjina Tuzlanskog kantona kada je u pitanju upotreba jezika, obrazovanje, informisanje, upotreba znakova i simbola, kultura i ostvarivanje ekonomsko-socijalnih prava.

Ministri Vlade TK su usvojili i Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Ukupni prihodi i primici Budžeta Tuzlanskog kantona u prošloj godini iznosili su 325 561 590,63 KM, a ukupni rashodi i izdaci su bili 360 290 843,30 KM. Ostvaren je višak rashoda nad prihodima od 34 729 252,67 KM koji se pokriva iz prenesenog viška prihoda nad rashodima, ostvarenog ranijih godina. Informacija o stanju u industriji, energetici i rudarstvu sa ostvarenim rezultatima u poslovanju u 2008. godini, a koju je pripremilo resorno Ministarstvo, također je prihvaćena na današnjoj sjednici. Privredna društva iz resorne oblasti ostvarila su ukupan prihod od 1 443 739 913,00 KM što je za 13% više u odnosu na prethodnu godinu, čime je nastavljen trend rasta proizvodnje i prihoda. U ostvarenim rezultatima rudarstvo participira sa 20,98%, energetika sa 26,35% a industrijske grane sa 52,67%. Izvoz je povećan za 20%.

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Program raspodjele sredstava planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu, a namijenjenih za rad boračkih organizacija i udruženja. Program je utvrđen na osnovu općih uslova i posebnih kriterija koje je Vlada ranije utvrdila za sufinansiranje boračkih organizacija i udruženja.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.