Samopouzdanjem i tehnikom protiv napadača

12.04.2009 09:25
 

Nasilje je nažalost sve veći dio naše svakodnevice. U većini slučajeva ta je agresija usmjerena na najslabije pojedince i to uglavnom žene i djecu. Stanje je takvo kakvo je, no razloga za očajavanje nema, jednostavno je vrijeme preuzeti stvari u svoje ruke.

Možda ste često kao dijete gledali kako otac fizički zlostavlja sve ukućane. Možda ste žena koju je suprug redovito ‘nagrađivao’ sa šakama kada mu nešto nije bilo po volji….nije važno kojoj grupi žrtve pripadate, jedina bitna stvar je kako da se odmaknete od te nezahvalne i bolne životne uloge te krenete sigurnim koracima dalje. Na sreću sve to niko ne mora prolaziti sam, jer sve je više organiziranih kurseva samoobrana posebno namijenjenih ženama i djeci.

Filozofija je jednostavna, a mi ćemo je pokušat što zornije prikazati kako bi bila i prihvatljivija. Osnova, naime kursa samoobrane je da za početak osoba koja je zlostavljana mora promijeniti svoje držanje. ˝Nasilnik je uvijek kukavica i čeka nekoga na kome će se moći iživljavati˝, objasnila je Vesna Vertovšek Aikido trenerica u Zadru dodavši kako ˝potencijalnu žrtvu odaje već samo držanje tijela.˝

Ukoliko je, dakle, osoba pognuta, nesigurna u sebe ona ˝odašilje˝ signal napadaču kako je lak plijen. Na samoobrani se upravo iz tog razloga uči kako pronaći vlastiti mir, pravilno disati te popraviti tjelesno držanje. Time se dobiva na kvaliteti života, a osjećaj mira prenosi se i na okolinu. Tako se već u samom startu u većini slučajeva izbjegava nenadani kontakt s napadačem, jer kako smo napomenuli oni ne napadaju osobe sigurne u sebe. Dogodi li se ipak takav susret ‘bliske vrste’ sastavni dio kursa su naravno i Aikido tehnike koje osoba u datom trenutku može upotrijebiti sa što je manje moguće agresije.

Samoobrana se naime temelji na Aikidu i Tai Chi Chuanu a ni jedna od ovih drevnih vještina se ne bazira na nasilju. Tai chi chuan je stara kineska borilačka vještina, u kojoj se osim ruku, nogu ili nekih drugih dijelova tijela za obranu od udarca ili kako za zadavanje udarca koristi unutarnja energija ‘chi’ koja se određenim dugotrajnim vježbanjem stvara u organizmu i vrlo uspješno primjenjuje u borbi. Namijenjena je za obranu i za terapeutske tehnike te za poboljšavanje zdravlja.

Aikido je pak niz kretnji koje izvodimo zajedno s jednim ili više protivnika. To su borbene tehnike, ali ne onog tipa kojima želimo povrijediti nekoga. Cilj je tehnika komunikacija između napadača i onog koji izvodi tehniku kao i upoznavanje sebe i protivnika – partnera kroz kretanje i tehnike.
˝Ovaj sistem koji uključuje Aikido, Tai Chi Chuan i psihološki pristup rješavanju konflikta i stresa temeljen je na višegodišnjem podučavanju grupa koje su ekstremno izložene stresu i namijenjen ne samo ženama, već i djeci i poslovnim ljudima, svima koji su izloženi maltretiranju i mobbingu, svakodnevnim stresnim pojavama˝, objasnio je Jozo Matešić iz Aikido kluba Put u Španskom.

Samoobrana dakle nije potrebna samo u slučaju fizičkog napada, jer se i bilo koji oblik psihičkog zlostavljanja kao i svakodnevna izloženost stresu ubrajaju u napade na ljudski organizam. Zanimljiv je i podatak kako se Aikido tehnika korištena na kursu samoobrane ne bazira na fizičkoj snazi. Naprotiv, što je osoba lakša to bolje jer će se lakše izvući iz konfliktne situacije. Zato se muškarcima puno teže prilagoditi ovakvim treninzima, no niti njih ne nedostaje što odlično dođe u slučajevima simulacije napada.

Što ćete u trenutku kada je napadač na podu isključivo je na vama, no u Aikido klubu će vam reći da upravo agresija stvara agresiju. ˝U konfliktnoj i stresnoj situaciji ne sukobljavati se ili bježati već ostati i smireno i spontano rješavati problem koji obično nije u samom fizičkom pokretu. Nije pitanje što učiniti već kako˝, zaključio je Jozo. Klubove samoobrane u najvećem broju posjećuju žene srednje dobi, posebno majke koje isprva dolaze zbog treninga djece nakon čega se često i same odluče upustiti u učenje.

(TIP/Vecernji.hr)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.