Prijemi za predstavnike RVI BiH i Patriotske lige TK

08.04.2009 16:13
 

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Bahrija Mehurić danas su se susreli sa delegacijom Saveza ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine koju je predvodio predsjednik kantonalnog Saveza Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović. Razgovarano je aktuelnoj situaciji s aspekta poštivanja zakonskih propisa o pravima boračkih kategorija te realizaciji zaključaka Parlamenta Federacije BiH, a koji se tiču boračke populacije.
Gosti su upoznali premijera Mujića i ministra Mehurića da je trenutno najvažnije pitanje usklađivanja primanja ove populacije na način kako to propisuje Zakoni o dopunskim pravima boraca. Kako je istakao gospodin Hasanović očekuje se stav federalnih vlasti po ovom pitanju„Borci i njihove porodice su svjesni teške ekonomske situacije u BiH i zbog toga smo i ponudili vlastima da zajedno podnesemo teret ove krize. Međutim, za nas je neprihvatljivo da se za dio budžetskih korisnika na svim nivoima usklađuju primanja sa rastom prosječne plaće u Federaciji BiH, dok se to za boračku populaciju ne čini. Ukoliko se ne usklade i naša primanja ili ukoliko se i primanja budžetskih korisnika ne vrate na nivo iz marta 2008. godine, kada su prvi put usklađena i naša primanja, mi smo odlučni da organiziramo proteste” istakao je gospodin Hasanović.

Premijer Mujić je nagalasio da je tokom jučerašnjeg sastanak sa federalnim premijerom u Fojnici najznačajnija pažnja posvećna upravo pitanjima poštivanja zakonskih propisa u ovoj oblasti. „Mi naravno podržavamo poštovanje zakonskih propisa i smatramo da da krizu trebamo podjednako podnijeti. Vlada Tuzlanskog kantona je nizom svojih odluka o mjerama štednje pokazala da jeste za smanjenje javne potrošnje i podržat ćemo sve mjere koje se donose i na višim nivoima u tom pravcu. Tu naravno očekujemo da ove mjere budu dobro koordinirane u svim kantonima odnosno u Federaciji BiH, kako ne bismo imali različite odnose i kako pitanja boračkih prava ne bi ovisila o ekonomskoj moći pojedinog kantona” istakao je premijer Mujić.

Premijer Mujić danas se susreo i sa delegacijom Upravnog odbora Saveza udruženja boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona koju je predvodi predsjednik Salih Kulenović. Gosti su upoznali premijera Mujića sa inicijativnom ovog Saveza i aktivnostima koje se u tom pravcu poduzimaju, a tiču se kvalitetnog zbrinjavanja arhivske građe koja govori o oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina na ovim prostorima. Kako je istakao profesor Kulenović neophodno je raditi u pravcu uspostavljanja kvalitetne postavke ove građe u okviru Historijskog odjeljenja Muzeja istočne Bosne. „Postoji bogata građa i ukoliko ona ne bude na stručan način obrađena i zbrinuta ona će s vremenom nestati i biti uništena. Kolika bi to šteta bila za ovo društvo i za državu BiH ne treba posebno napominjati” istakao je profesor Kulenović.

Premijer Mujić je podržao ovu incijativu Patriotske lige Tuzlanskog kantona naglasivši odgovrnost svih nas za čuvanje sjećanja na oslobodilački rat u kojem je odbranjena BiH pa samim tim i čuvanje svega onoga što svjedoči o tom periodu. „Na to nas obavezuju ne samo oni koji su branili ovu zemlju, nego i buduće generacije” istakao je premijer Mujić.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.