Usvijen Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije

02.04.2009 14:25
 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, čije je donošenje uslovt iz Europskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Europske unije.
Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je ovo bio jedan od posljednjih političkih uslova koje je Vijeće ministara trebalo da završi kako bi se pratio daljnji tok liberalizacije viznog režima, te pošalju signali da je BiH zemlja koja je iz dana u dan sve spremnija da kraj godine dočeka na bijeloj šengenskoj listi. Špirić je naveo da se ovim zakonom uspostavlja okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti svim osobama u BiH, te uređuje sistem zaštite od diskriminacije. Kvalitet zakona je, prema njegovoj ocjeni, u tome što ne mijenja mjesnu nadležnost sudova, a u okviru Ombudsmana BiH bit će otvoren jedan ured koji će se baviti ovim pitanjem. Špirić se nada da će nakon rasprave u parlamentu ovaj zakon biti brzo usvojen.

Vijeće ministara je danas pokrenulo i inicijativu za izmjene četiri zakona o medijima radi njihovog usklađivanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i preporukama Komiteta Ujedinjenih naroda za eliminiranje diskriminacije žena. Špirić je naveo da se predlažu izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH, Zakona o javnom RTV servisu BiH, Zakona o komunikacijama i Zakona o slobodi pristupa informacijama koje će osigurati ravnopravnost spolova. Određena su nadležna ministarstva koja će u roku od 60 dana pripremiti izmjene.

Na sjednici je usvojena još jedna odluka vezano za europske integracije. Radi se o usvajanju Informacije o zaključivanju Radnog sporazuma i uspostavljanju operativne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH Europske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (Frontex). Špirić je rekao da je ovo također jedna od obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Pojasnio je da se ne radi o klasičnom ugovoru koji traži ratifikaciju. Špirić je ocijenio da posao na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima ide mnogo bolje “nego što smo spremni da prezentiramo”, te da se čini sve da BiH održi korak s Makedonijom i Srbijom.

Danas je zadužena radna grupa na čelu sa Samirom Rizvom da pripremi izvještaj koji će biti predstavljen na parlamentarnoj raspravi o ovom pitanju, a Špirić kaže da čini sve kao predsjedavajući da BiH održi korak sa Srbijom i Makedonijom.
“Ja ne mislim da je tamo situacija bolja, ali postoji veća spremnost da se to promovira i veća spremnost Brisela da to prihvati”, naglasio je Špirić. On je upozorio da neće biti dobro ako se na kraju godine desi da Hrvati iz BiH putuju s hrvatskim a Srbi iz BiH sa srbijanskim pasošima. “To nije dobra poruka. Ja se s tom porukom ne slažem”, rekao je Špirić.

On je sve institucije vlasti u BiH pozvao na punu odgovornost, ali i Brisel “ne da nam da nešto na kredit”, nego da razumije da u ovom regionu “nije sve baš individualno”. Na kraju je Špirić istakao da će konačna odluka o ukidanju viznog režima zavisiti i od opće političke situacije u zemlji, te je pozvao na civilizirani dijalog o svim otvorenim pitanjima u zemlji.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.