Medijacija: Novi način rješavanja sporova mirnim putem

31.03.2009 16:40
 

„Medijacija kao način rješavanja sudskih sporova naknade i nematerijalne ratne štete, odnosno reparacija” naziv je projekta koji je prezentovao Centar za pravna istraživanja i ljudska prava iz Tuzle. Cilj okruglog stola je odgovoriti na pitanja koja muče društvo u cjelini, ali i pojedince koji su pokrenuli sporove pred nadležnim sudovima.

Medijacija je postupak koji vodi treća neutralna strana, tzv. medijator. Riječ je o vansudskom postupku koji je dobrovoljan, povjerljiv, neformalan i pruža mogućnost ravnopravnosti stranaka. Medijator kao nepristrasno lice, pomaže strankama da u postupku postignu prihvatljivo rješenje spora. U okviru spora obrađuje se ne samo pravna strana prirode spora, već i ostali aspekti o kojima stranka želi razgovarati. Medijacijom se postiže efekt pomoći strankama da pronađu rješenje koje zadovoljava njihov privatni i zajednički interes.

Prema riječima direktora Centra za pravna istraživanja i ljudska prava Rade Pejića medijatori su lica sa višom stručnom spremom koji su prošli dvostepenu obuku i njihova su imena objavljena u službenim novinama. „Spisak sa imenima medijatora je dostavljen sudovima, tako da su stranke u mogućnosti da samostalno biraju medijatora”, kazao je Rado Pejić i dodao da Udruženje medijatora kao komora dodjeljiuje  medijatora samo u slučaju da se stranke ne mogu usaglasiti oko izbora medijatora.

Medijacija u Bosni i Hercegovini se prvi put pojavila pod dva pilot projekta u općinskim sudovima Banja Luka i Sarajevo, a objavljivanjem imena medijatora u službenim novinama 2007. godine zvanično počinje njihov rad.

U Federaciji Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj postupak medijacije je alternativno rješenje sudskih sporova, dok je u Brčko Distriktu prema Zakonu o parničnom postupku Brčko Distrikta propisano da je u okviru parničnog postupka sudija medijator. „Medijacija je postupak koji se sklapa sporazumom, kratko i vrlo je bitno naglasiti da iz postupka obje strane izlaze zadovoljni rješenjem”, rekla je sutkinja Paša Softić.

Prema mišljenju direktora Udruženja medijatora u BiH Aleksandra Živanovića najpozitivnija strana medijacije je činjenica da stranke dobrovoljno ispunjavaju obaveze koje dogovore u postupku medijacije. „Razlog dobrovoljnog izvršavanja obaveza je zajednički pronalazak rješenja koje je njima realno prihvatljivo”, istakao je Aleksandar Živanović ističući podatak da jedan postupak medijacije košta oko 180 KM, što predstavlja još jednu olakšicu.

Prema statističkim podacima u BiH do marta mjeseca 2009. godine održano je oko 700 medijacija, a njih 60 odsto je završeno sporazumom.

(TIP/S.S.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.