Formirana koalicija „Traži više“

31.03.2009 15:00
 

„Traži više”naziv je koalicije organizacija koja je formirna danas u Tuzli, za kampanju povećanja broja upisanih osoba na visokoobrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini. Oko dvadeset nevladinih organizacija iz Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Doboja, Bijeljine, Zenice, Mostara, Brčkog i Priboja, potpisale su Memorandum o saradnji. Nevladine organizacije su se ovim pridružile kampanji, u kojoj će zajednički djelovati na riješenju problema nedovoljnog upisa na bosanskohercegovačke fakultete.

Inicijativa za formiranje ove koalicije pokrenuta je u okviru projekta „Zašto čekati – neka obrazovanje kreira budućnost”. Ovaj projekat realizuje Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, u partnerstvu sa Omladinskim komunikativnim centrom Banja Luka i projekta „Stvorimo društvo znanja – dajmo šansu studiranju”, a u realizaciji U.G. Zašto ne Sarajevo, sa partnerima Fondacija Ekipa i ACIPS iz Sarajeva. Kako je istaknuto na održanoj press konferenciji, krajem godine možemo očekivati set konkretnih mjera, koji će omogućiti mladim ljudima lakši pristup školovanju, kvalitetnije obrazovanje i konkurentnost na tržištu rada.

„Sada kada BiH kao društvo i država u tranziciji kreće prema europskim integracijama, stvrai moraju biti bolje postavljenje i kadrovski i institucionalno.Cilj je kreiranje pozitivnog stimulirajućeg okruženja, i za sam proces studiranja i za donošenje važnih životnih odluka, kako mladih ljudi tako i institucija koje vode državu”, kazao je menadžer na projektu „Zašto čekati – neka obrazovanje kreira budućnost” Darko Tišma.

Prema njegovim riječima svaki četvrti srednjoškolac u našoj zemlji odluči se na studiranje, u regionu svaki treći, dok u razvijenim zemljama svaki drugi srednjoškolac upisuje fakultet. Samo pet odsto viokoobrazovnih kadrova je zaposleno, a činjenica je da su oni generacija koja treba da oblikuje budućnost Bosne i Hercegovine, i nosi aktivnosti društvenih struktura, privrede i ekonomije.

„Cilj Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka je da stvara aktivne mlade ljude, i da im obezbjeđuje mogućnost uključivanja u procese donošenje odluka. Drago nam je da učestvujemo u ovakvom projektu, iz razloga što na neki način zajedno sa širom sredinom i mladim ljudima kreiramo bolje mjesto za sve”, kazala je predstavnica Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka Milijana Niškanović, te istakla da odluke i ciljevi projekta neće biti mrtvo slovo na papiru.

Vijeće ministara BiH je u junu 2008. godine, usvojilo „Strateške pravce razvoja obrazovanja u BiH sa planom implementacije za period 2008.-2015.”. Koalicija „Traži više” ima za cilj, da mobiliziranjem javnosti i zagovaranjem utiče na što brže sprovođenje ovog dokumenta. Time zajdeno sa nadležnim institucijama doprinese stvranju pozitivnog i stimulativnog okruženja, koje će mlade potaknuti na nastavak obrazovanja nakon završene srednje škole.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.