Djeca sa posebnim potrebama dobijaju novi centar

25.03.2009 14:32
 

Općina Tuzla, Udruženja građana “Koraci nade” Tuzla i humanitarna organizacija Hilfswerk Austrija potpisali su danas Memorandum o razumijevanju. Ovim Memorandumom se regulišu međusobni odnosi između potpisnika u pripremi i implementaciji Projekta “Izgradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama “Koraci nade” Tuzla.

Memorandum su potpisali, u ime Općine Tuzla načelnik Jasmin Imamović, direktorica centra za djecu sa višestrukim smetnjama “Koraci nade” Jasmina Krivošija, te u ime HO Hilswerk Austrija šefica misije za BiH Suzana Jašarević. Riječ je o projektu čija je procijenjena vrijednost oko 800.000 €. Sredstva su obezbijeđena u saradnji sa Raiffeisenzentralbank AG Austria, Rottary Club Austria, Općinom Tuzla i organizacijom „Koraci nade”.

Kako je ovom prilikom kazala Suzana Jašarević, ovo je izuzetno značajan projekat.
„Riječ je o objektu od oko 700 m2, koji će imati prizemlje i jedan sprat. U objektu su predviđeni razni kabineti, potrebni za djecu sa posebnim potrebama. Sa djecom će raditi logopedi, defektolozi, fizioterapeuti. Predviđeno je da objekat ima i bazen, gdje će se vršiti terapije korisnika”, kazala je Jašarević koja je istakla i dobar rad Udruženja građana “Koraci nade” Tuzla, koji su zaslužni za projekat. Trenutno se radi na izradi projekta, a prema planu objekat bi trebao biti otvoren u jesen ove godine, na lokaciji Ši Selo.

„Ovo je ostvarenje jedne vizije, koju sanjamo 15 godina. Projektom ćemo dobiti jedan savremen objekat koji će omogućiti, da kroz multidisciplinarni pristup ovoj djeci, pružamo kvalitetnije usluge našim korisnicima. Kroz psiho – socijalnu podršku i edukaciju njihovih roditelja, omogućit ćemo da njihov život bude što bolji, da ostvaruju svoja osnovna prava, uključuju se u lokalnu zajednicu, kako u obrazovni sistem tako i u sve društvene aktivnosti”, kazala je direktorica centra za djecu sa višestrukim smetnjama “Koraci nade” Jasmina Krivošija.

Prema riječima načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, na ovom projektu se radi već oko godinu dana. Ovaj predmet je bio prioritetan kod urbanističkih saglasnosti, što uključuje i izradu projektne dokumentacije.
„Mi smo dobar dio obaveza izvršili. Naš zadatak je bio da odredimo lokaciju, što je vjerovatno bio najteži dio posla. Lokacija je trebala biti u gradu, na ravnom, lako dostupna, a ne kao ova sada koja je na brdu, i teško dostupna sportistima, a kamo li djeci sa posebnim potrebama. Pored ovoga lokacija nije smjela imati pravnu i geološku manu”, kazao je načelnik Imamović.

Općina Tuzla će prilikom gradnje objekta participirati i finansijski, a iznos će se znati nakon usvajanja budžeta. Predstavnici Udruženja građana “Koraci nade” Tuzla i humanitarna organizacija Hilfswerk Austrija izrazili su veliku zahvalnost Općini Tuzla na pomoći, jer će otvaranjem ovog centra, 140 korisnika na jednom mjestu imati sve što im treba za ostvarenje njihovih potreba i želja.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.