Pristupanje BiH UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom

19.03.2009 11:07
 

Predsjedništvo BiH na posljednjoj je sjednici usvojilo Osnove za pristupanje BiH Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionog protokola, čime su stečeni uslovi za potpisivanje ovog dokumenta, za što je ovlašten ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović. Vijeće ministara BiH je, na prijedlog ministra Halilovića, prije više od mjesec dana utvrdilo Prijedlog osnova za pristupanje BiH ovoj konvenciji.

Konvencija UN-a o pravima osoba sa invaliditetom je sveobuhvatan dokument koji sadrži civilina, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava. Kako je saopćeno iz kabineta ministra Halilovića, BiH je obavezna odmah nakon potpisivanja i ratifikacije Konvencije i Protokola, početi izradu programa provedbe ove konvencije, te izraditi i provoditi akcione planove za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Konvencija obavezuje zemlje članice da promijene zakone i zabrane diskiminirajuće običaje i prakse, što između ostalog uključuje zaštitu prava djece sa invaliditetom, jednak pristup obrazovanju, pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, ukidanje diskriminacije na tržištu rada, prava na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu, pravo na jednako učešće u javnom životu, pravo na učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Prema sadašnjem stanju zakonodavstva, BiH je obavezna, nakon potpisivanja i ratifikacije Konvencije i Protokola, izmijeniti i dopuniti zakone koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama sa invaliditetom. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uspostavit će Vijeće za osobe sa invaliditetom.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.