Povećanje sredstava u oblasti socijalne i dječije zaštite

17.03.2009 14:07
 

Održana je sjednica kolegija načelnika Općine Tuzla. Na dnevnom redu najvažnija tačka bila je Odluka o budžetu Općine Tuzla, Odluka o izvršenju budžeta za tekuću godinu kao i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvi mjesec 2009. godine.
Ukupno predviđena raspoloživa sredstva budžetom Općine Tuzla za 2009. godinu, planirana su sa oko 63 miliona KM. Oko 88 odsto predviđenih sredstava predstavljaju planirani prihodi koji će se ostvariti u ovoj godini, a oko 11 odsto su sredstva prenesena kao višak prihoda iz 2008. godine.„Ova sredstva su u iznosu od oko 62 miliona KM raspoređena za finansiranje rashoda u ovoj godini. Oko milion KM je predviđen, pola za otplatu kredita Općine Tuzla iz 2004. i 2005. godine, a pola sredstava je predviđeno kao zakonska obaveza rezervisanja sredstava za anuitet obaveze kredita JP Vodovod i kanalizacija”, kazala je pomoćnica načelnika za budžet i finasije Suada Isaković.

Od raspoređenih 62 miliona KM, najviše sredstava odnosno oko 27 miliona KM, je predviđeno za osnovnu funkciju lokalne zajednice po njenoj nadležnosti, za komunalnu infrastrukturu.„Tu su uključeni troškovi tekućeg održavanje i funkcionisanje izgrađenih objekata komunalne infrastrukture. Jedan značajniji dio je predviđen za rekonstrukciju i novu gradnju, a to se planira finansirati iz sredstava od naknade dodjeljenog građevinskog zemljišta, i pripremljene rente za objekte koji se planiraju graditi u 2009. godini”, kazala je Isaković.

Druga značajnija stavka koja se finansira iz budžeta je oblast društvenih djelatnosti i boračko – invalidske zaštite. Kako je kazala Suada Isaković, posebno se vodilo računa o socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva, u smislu da nivo sredstava iz budžeta za dopunska prava utvrđenim općinskim odlukama, ne bude manji od nivoa sredstava izdvajanih u protekloj godini.„Ono što smo pokušali poboljšati u ovoj oblasti, je da smo budžetom predvidili više za oko 20 odsto sredstava za finansiranje javnih ustanova obdaništa „Naše dijete” i Centra za socijalni rad. Ovim bi se poboljšalo stanje u oblasti socijalne i dječije zaštite, bez obzira što su ukupna sredstva predviđena budžetom smanjena”, kaza je Isaković.

Ostatak sredstava je raspoređen na zakonom predviđene nadležnosti Općine Tuzla, kao što su civilna zaštita, protivpožarna zaštita, funkcionisanje rada Općinskog vijeća Tuzla i općinske administracije. „Ono što može biti problem u ovoj godini je da nismo sigurni da li su prihodi planirani od poreza na dohodak realni, obzirom da nisu imali nikakve pokazatelje. Taj propis je stupio na snagu 1. januara 2009. godine, još uvijek se u praksi ne primjenjuje, i mi po osnovu ovog prihoda nismo u budžet ubrali niti jendu KM”, kazala je Suada Isaković.Ukoliko planirani budžet ne bude mogao odgovriti predviđenim rashodima, u drugoj polovini godine planiran je njegov rebalans, odnosno korekcija planiranih sredstava u smislu prihoda i rashoda.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.