Održana 77. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

13.03.2009 11:39
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti prihoda na području Tuzlanskog kantona i finansiranju Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje ovog Zakona je usvajanje Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1.1.2009. godine. Federacija BiH je izračunala nove stope raspodjele prihoda od poreza na dohodak za kantone i općine sa pretpostavkom neutralnosti prihoda.

Prema analizama Federalnog ministarstva finansija udio kantona od poreza na dohodak uplaćenog u svakom kantonu iznosi najviše 65,54% a općina najmanje 34,46% sa izuzetkom Kantona Sarajevo koji ima i drugačiju podjelu vlasti u odnosu na druge kantone. U skladu sa ovim prijedlogom Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda na području Tuzlanskog kantona i finansiranju Tuzlanskog kantona. Prijedlogom je predviđeno da se dio prihoda od poreza na dohodak koji pripada Tuzlanskom kantonu dijeli na način da Kantonu pripada 65,54%, a općinama 34,46%.

Općinama pripadaju i prihodi od poreza građana utvrđeni Zakonom o kantonalnim porezima, prihod od kumunalnih naknada, novčanih kazni i drugi prihodi koji su utvrđeni općinskim propisima. S obzirom na to da se ne radi o obimnom zakonu Vlada se odlučila da ovaj Zakon Skupštini Tuzlanskog kantona uputi u formi prijedloga, odnosno Vlada predlaže da se ovaj Zakon usvoji po skraćenoj proceduri.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona kojom je odobreno 1 277,30 KM Autosaobraćaju, d.o.o. za teretni transport Banovići, u stečaju. Sredstava su namijenjena za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za ranijeg uposlenika ovog preduzeća Hamzaliju Jusića. Sredstva su odobrena po Programu na koji je saglasnost dala Vlada Kantona, a kojim se obezbjeđuju sredstva za uvezivanje radnog staža radnicima koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije ostali bez posla, a u međuvremenu su stekli uslove za penziju.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.