U Tuzli javna rasprava o amandmanu I na Ustav BiH

12.03.2009 09:41
 

Javna rasprava o Prijedlogu amandmana I na Ustav Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, bit će održana danas u tri bh. grada, u Tuzli, Mostaru i Banja Luci. Javna rasprava u Tuzli bit će održana danas u sali Skupštine Tuzlanskog kantona sa početkom u 11:00 sati.

Prijedlog amandmana glasi:

Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, koji postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog Ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini (kondominijumu) entiteta, je jedinica lokalne samouprave sa vlastitim institucijama, zakonima i propisima, i sa ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog. Odnos između Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine i entiteta može se dalje urediti zakonom koji donosi Parlamentarna skupština.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine ili između Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine po ovom Ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala.Svaki takav spor takođe može pokrenuti većina poslanika Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda.”

Obrazloženje:

I. Ustavni osnov za usvajanje amandmana na Ustav BiH

Ustavni osnov za usvajanje Amandmana I na Ustav Bosne i Hercegovine sadržan je u Članu X, stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine koji glasi da “Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu”.

II. Razlozi za usvajanje amandmana

Usvajanje Amandmana I na Ustav Bosne i Hercegovine kako je predviđen u tekstu prijedloga je neophodan preduslov za okončanje jurisdikcije Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog u skladu s procedurom predviđenom Konačnom odlukom Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog. Kao takav, amandman ima za cilj da implementira član V Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kojim je uspostavljena Arbitraža za oblast Brčkog. Usvajanje ovog amandmana osigurava da status i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine kako su propisani odlukama Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog budu inkorporirani u Ustav BiH i da ih Ustavni sud Bosne i Hercegovine može štititi. Cilj amandmana je da osigura Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nadležnost da odlučuje u bilo kom sporu u vezi sa zaštitom konačno utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine ili između Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala te da osigura da Skupština Brško Distrikta Bosne i Hercegovine takođe ima pristup Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

III. Obrazloženje predloženih rješenja

Prva rečenica prve tačke amandmana definiše status i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u skladu s važećim odredbama odluka Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog. Njome se takođe potvrđuje da su status i ovlaštenja konačno propisani spomenutim odlukama te stoga ne mogu biti mijenjani u provedbi ovog amandmana.Druga rečenica prve tačke amandmana osigurava da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine bude Ustavom ovlaštena da zakonom dalje uređuje odnos između Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovina i entiteta, u skladu s odlukama Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog.

Druga tačka amandmana osigurava Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nadležnost da odlučuje u bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine ili između Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala.

Zadnja tačka amandmana utvrđuje da se sporovi u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine koji se mogu javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine ili između Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala takođe mogu pokrenuti od strane skupštine distrikta i određuje pod kojim uslovima se to može uraditi. Ova mogućnost Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine se mora sagledati u vezi s odredbom člana VI 3. Ustava BiH koji navodi listu nosioca javnih funkcija koji mogu pokrenuti sporove pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Takođe, amandman ne isključuje mogućnost da Ustavni sud BiH vrši nadležnost u pitanjima koja se odnose na status i ovlaštenja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine po članu VI 3. (b) i (c) Ustava Bosne i Hercegovine.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.