Prezentovan godišnji izvještaj o radu Tužilaštva TK za 2008. godinu

12.03.2009 13:54

Predstavnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona održali su danas press konferenciju na kojoj je prezetovan godišnji izvještaj o radu Tužilaštva za 2008. godinu. Medijima su se obratili glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić i njegovi zamjenici Stjepan Čačić i Dragan Radovanović.

Prema godišnjem izvještaju o radu Tužilaštva TK, koji je proslijeđen i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te Tužilaštvu FBiH, u izvještajnom periodu je primljeno 3084 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv 4279 lica. To je u odnosu na 2007. godinu više za oko četiri posto. U 2008. godini Tužilaštvo je naredilo istragu u 2785 predmeta, protiv 3801 lica, što je povećanje za oko 8osam posto u donosu na 2007. godinu. Na prijedlog Tužilaštva, u toku istražnog postupka, sudovi sa područja TK odredili pritvor u 147 predmeta protiv 184 lica.
„Tužioci su u 2008. godini bili agresivniji u predlaganju pritvora. Pritvor je predlagan u svim situacijama kada su postojali zakonski uslovi, uz poštivanje svih osnovnih prava i obaveza utvrđenim Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama”, kazao je glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić.

I u ovom segmentu je primjetan porast, jer je u 2007. godini pritvor određen u 89 predmeta protiv 109 lica. Prema riječima Šesenama Ćosića, zatvori nikada nisu bili puniji, i broj zatvorenika premašuje smještajne kapacitete.
„Sa izmjenom krivičnog zakona, biće daleko teže sudu da prihvati prijedlog za pritvor. Prema izmjenama Zakona o krivičnom postupku, samo u vandrednim okolnostima se može odretiti pritvor. Mi znamo da su te okolnosti rat, neposredna ratna opasnost, elementarne nepogode, i mi nemamo pratećeg propisa, koji će reći kada su vandredne okolnosti”, kazao je Ćosić.

Kantonalno tužilaštvo je u 2008. godini sklopilo sporazum o priznanju krivcice sa 181 licem u 154 predmeta, što znači da nije došlo do suđenja. U protekloj godini podignuta je optužnica u 2400 predmeta protiv 3126 lica, a sudovi su potvrdili optužnice protiv 3058 lica, i donijeli presude protiv 1953 lica. Na kraju 2008. godine prvostepena presuda nije donesena po 3246 potvrđenih optužnica u odnosu na 5098 lica.

„Sudovi su protekle godine donijeli osuđujućih presuda protiv 1743 lica ili 97 posto. Oslobađajućih presuda je bilo protiv 39 lica. Kada se gleda struktura osuđujućih presuda, u 66 posto slučajeva je donesena uslovna osuda, u 19 posto slučajeva izrečena je zatvorska kazna i u 15posto sločajeva novčana kazna”, kazao je Ćosić. Tužilaštvo na kaznenu politiku može uticati jedino žalbom. Tako je u 2008. godini bilo 157 žalbi u odnosu na 200 lica. Kantonalni sud Tuzla i Vrhovni sud FBiH, su riješili su riješili 107 žalbi protiv 133 lica. Žalba je uvažena u 32 predmeta protiv 40 lica, a odbijeno ih je 75 protiv 93 lica.

„Dogovorom sa policijskim komesarom, tražen je spisak lica koja najčešće vrše krivična djela protiv života i tjela, i koja su sklona nasilničkom ponašanju na području Općine Tuzla. Spisak od 18 lica, tužilaštvo je proširilo na 26, i prema našoj evidenciji optužnica je podignuta u preko 80% slučajeva. Optužnice nisu podignute za izvještaje koji su stigli u drugoj polovini godine, gdje je donesena naredba za provođenje istrage”, kazao je Šesenam Ćosić. Prema njegovim riječima i kvalitativno i kvanitativno je postignut dobar rezultat, posebno u poređenju na ostala Tužilaštva u BiH.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.