Nebulozne tvrdnje odbrane Novaka Đukića

06.03.2009 12:29
 

Povodom dosadašnjeg toka suđenja Novaku Đukiću sa posebnim osvrtom na posljednje ročište, Komisija o civilnim žrtvama rata 1992-1995 godine Općine Tuzla, održala je press konferenciju. Kako je istakao ovom prilikom predsjednik komisije Hilmo Bučuk, u toku vještačenja balističara Vlade Kostića, inače vještaka odbrane Novaka Đukića, izneseno je mnogo neistina. Navodi koji su izneseni su u suprotnosti sa mišljenjem vještaka – balističara dr. Berke Zečevića, koje se poklapa sa vještačenjem pripadnika UNPROFOR-a, izvršenih neposredno nakon tragedije na Kapiji. Podsjećamo, na posljednjem ročištu Vlado Kostić i Branka Luković, vještaci balističari koje je pozvala odbrana Novaka Đukića, pred Sudom BiH su iznijeli zajednički nalaz i mišljenje, u kojem tvrde da je pravac pada granate na tuzlansku Kapiju, suprotan navodima optužbe, te da je mogući broj žrtava granate koja je pala, daleko manji.

„Posebno ću pomenuti tvrdnje da je granata na Kapiji podmetnuta. Zatim da ako nije podmetnuta onda je doletjela sa istoka prema zapadu, što znači da je ispaljena sa položaja Armije RBiH. Sljedeća tvrdnja je da broj žrtava ne odgovara, jer on smatra da taj broj ne bi smio biti veći od 20. Pored ovoga, iznosi jednu besmislenu tvrdnju, da prema fotografijama, na tom mjestu bi trebalo biti mnogo više krvi”, kazao je Bučuk.

Prema riječima predsjednika Komisije o civilnim žrtvama rata 1992-1995.godine Općine Tuzla, još jedna netačna i sumnjiva tvrdnja je izrečena ovom prilikom,  i to da je Kostić izvršio vještačenje 13. jula 2008. godine, a da je nalog za od advokata dobio 28. decembra prošle godine. Odbrana tvrdi da je bila u Tuzli 13. jula, i to podkrepljuje na osnovu jedne novije fotografije sa Kapije, kakvih na internetu ima mnogo.

„Po mom mišljenju, i njegovom izlaganju, on da je bio u Tuzli morao bi se najaviti nekoj od nadležnih službi. Čak nam je rekao da je mjerio visinu zgrade „Nik”. Na pitanje kako je to uradio, odgovorio je da je mjerio vizuelno, redajući čovjeka na čovjeka. Po mom mišljenju, i mišljenju komisije, sumnjamo da je Kostić bio u Tuzli u posljednjih 20 godina”, kazao je Hilmo Bučuk.

Ono čime su roditelji i porodice ubijenih, kao i ranjeni na Kapiji zadovoljni, su veliki broj pitanja za Vladu Kostića, koja su mu uputili Tužilac Mirsad Strika i Sudsko vijeća. Na skoro sva pitanja vještak Kostić nije imao odgovore, ili su odgovori bili površni, odnosno iznesene su pretpostavke na osnovu literature koju je koristio. Suđenje se nastavlja 17. marta, kada je planirano da odbrana i Tužilaštvo iznesu nekoliko materijalnih dokaza.

„Mi očekujemo, a Sud BiH je to i prihvatio, da se na suđenju pojavi dr. Vedo Tuco, koji je 25. maja 1995. godine radio na Odjelu patologije UKC-a Tuzla, i izvršio nalaze. Odbrana Đukića opovrgava broj žrtava i zbog toga su ti nalazi neophodni”, kazao je Bučuk. Porodice žrtava kao i Komisija o civilnim žrtvama rata 1992-1995 godine Općine Tuzla, se nadaju da će osuđujuća presuda u slučaju Novaka Đukića, biti izrečana krajem aprila, ili najkasnije do 25. maja 2009. godine.

(TIP/E.B.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.