Nema istrage u slučaju smrti dr Mujkanovića

05.03.2009 11:46
 

U povodu smrti dr. Nedreta Mujkanovića iz Tuzle, nakon više poduzetih istražnih radnji, Tužilaštvo TK-a je donijelo odluku da se neće provoditi istraga jer nema osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo. Slijedom rezultata uviđaja i zapisnika o pregledu i obdukciji mrtvog tijela proističe da je u predjelu vrata nađena strangulaciona brazda koja se proteže iznad Adamove jabučice i ide prema zadnjem kraju formirajući oblik u vidu potkovice, što ukazuje na vješanje. Mišljenja vještaka sudske medicine je da je smrt dr. Nedreta Mujkanovića nasilna i neposredno je nastupila uslijed zaživotnog stezanja omče oko gornjeg dijela vrata. Na lešu nisu nađeni znaci svježeg mehaničkog nasilja. Vještak je mišljenja da je smrt najvjerojatnije samoubilačkog porijekla. Iz nalaza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu – Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb od 12. 1. 2009. godine, proističe da u dostavljenom biološkom materijalu Nedreta Mujkanovića nisu nađeni tragovi medikamenata, droga i njihovih metabolita. U trenutku smrti je preminuli bio u trijeznom stanju. Iz nalaza i mišljenja sudskog vještaka za balistiku i mehaničke tragove proističe da je čelična sajla, pronađena na licu mjesta, sačinjena od 12 niti isprepletenih uzdužno oko svoje ose, te obloženih armiranom pvc. podlogom debljine 2,4 mm. Sajla je veoma čvrsta i otporna, te je za njeno presijecanje potreban poseban oštar alat (kliješta i sl.). Također, i iz drugih operativno-taktičkih mjera i radnji koje su poduzete, proističe da nije nađena eventualna poruka preminulog prije nesretnog događaja.
Iskazi saslušanih svjedoka su u bitnim elementima podudarni s materijalnim dokazima pronađenim na licu mjesta, a koji se odnose na uzrok smrti preminulog Nedreta Mujkanovića. Iz svih navedenih razloga proističe da, povodom smrti Nedreta Mujkanovića iz Tuzle, nema osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.