Čips je neprijatelj srca

15.02.2009 12:46
 

Nova studija pruža dodatne razloge zašto bi u čipsu trebalo uživati umjereno. Čips, naime, obiluje akrilamidom a poljski su zaučnici pronašli vezu između akrilamida iz hrane i povećanog rizika od bolesti srca. Nakon što su ispitanici u studiji konzumirali količinu čipsa koja je dnevno osiguravala prosječno 157 μg akrilamida kroz četiri sedmice, utvrđene su negativne promjene na LDL kolesterolu, povećanje upalnih markera, ali i razine antioksidansa koji pomažu eliminaciju akrilamida iz tijela, što su sve znakovi povećanog rizika od bolesti srca.

Inače, već je prije utvrđena veza između akrilamida i poremećaja živčanog sistema, a neke ga studije povezuju i s povećanim rizikom obolijevanja od karcinoma.

(TIP/American Journal of Clinical Nutrition)


[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.