Vlada usvojila informaciju o stanju bezbjednosti u 2008. godini

11.02.2009 09:18
 

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila  informaciju Ministarstva  za unutrašnje poslove o stanju sigurnosti u Tuzlanskom kantonu u 2008. godini. Kako je navedeno u informaciji resorno ministarstvo je u 2008. godini zabilježilo izuzetno dobre rezultate. Prema riječima ministra Seada Omerbegovića u prošloj godini je značajno poboljšana kadrovska struktura MUP-a kroz usavršavanje postojećih i upošljavanje novih kadrova te opremljenost MUP-a. Zahvaljujući svemu tome Tuzlanski kanton je u poređenju sa ostalim područjima u BiH u samom vrhu s aspekta bezbjednosti građanja i ima najviši stepen rasvijetljenosti krivičnih djela u BiH.

Jedan od prioritetnih zadataka u 2008. godini, na kojem je bio angažovan i najznačajniji dio materijalnih i ljudskih resursa kantonalnog MUP-a, bilo je unapređenje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevi Tuzlanskog kantona. U prošloj godini u Tuzlanskom kantonu zaustavljen je trend rasta broja saobraćajnih nezgoda i broja smrtno stradalih. Dogodilo se ukupno 5 567 saobraćajnih nezgoda, što je za 76 nezgoda ili 1,4% manje u odnosu na 2007. godinu. Nažalost, u 39 saobraćajnih nesreća smrtno je stradalo 40 osoba. To je 13% manje smrtno stradalih osoba u prošloj godini, a bilo je i manje povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

MUP je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima podnio 3 957 izvještaja o izvršenju krivičnog djela protiv 4 931 počinioca, što je 6,46% više podnesenih izvještaja protiv 7,03% više počinilaca. Ukupan broj krivičnih djela je 4 296 što je 236 krivičnih djela ili 5,81% više u odnosu na 2007. godinu. Prema ocjeni iznesenoj u Informaciji do povećanja ukupnog broja krivičnih djela je došlo zbog pojačanih aktivnosti Ministarstva unturašnjih poslova Tuzlanskog kantona u oblasti suzbijanja i otkirvanja krivičnih djela ali i zbog velikog broja lažnih dojava. Operativno dežurstvo Ministastva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zaprimilo je ukupno 51 265 prijava i obavještenja o bezbjednosno-interesantnim događajima na području Tuzlanskog kantona. Od tog broja bilo je 23 980 prijava telefonom. Putem broja 122 bilo je 15 263 prijave od čega su se samo 942 prijave (6,17%) odnosilo na događaje koji su se stvarno dogodilo. Sve ostale dojave putem ovog broja (14 321) bile lažne.

Operativnim radom otkriveni su počinioci 1 458 krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom izvšiocu. Okrivenost tih krivičnih djela je 60,7%, dok je procenat ukupne ravijetljenosti krivičnih djela u Tuzlanskom kantonu u prošloj godini bila 78,03% što je najveći procenat otkrivenosti počinilaca krivičnih djela u Federaciji BiH. Smanjen je broj krivičnih djela otuđenja motornih vozila, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nasilničkog ponašanja, ugrožavanja javnog prometa, krivotvorenja novca, a povećan broj teških krađa, razbojništva, izazivanja opće opasnosti, posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, ubistava i pokušaja ubistava.
Najveći broj izvršenih krivičnih djela, 60,71% odnosi se na oblast imovinskih delikata. U prošloj godini zabilježeno je 12 ubistava, od čega jedno šestostruko. Sva ubistva su rasvijetljena. Također su rasvijetljena i nadležnim tužilaštvima dostavljeni izvještaji o 22 pokušaja ubistva. Kada je u pitanju maloljetnička delikvencija zabilježeno je 517 krivičnih djela, što je za 1,15% manje u odnosu na 2007. godinu. I broj počinilaca, ukupno 802, bio je manji u odnosu na prethodni period za 3,95%. U oblasti javnog reda i mira u prošloj godini su evidentirana 3 140 prekršaja. Iznoseći ove pokazatelje policijski komesar Nedim Mutapčić je istakao da je stanje bezbjednosti u zonama povratka na području Tuzlanskog kantona ocijenjeno među najboljim u BiH, te naglasio da ne očekuje pogoršanje stanja bezbjednosti u Tuzlanskom kantonu u 2009. godini.

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona je kroz obavljanje redovnih i pojačanih preventivnih mjera i aktivnosti u 2008. godini nastojala održati povoljno stanje javnog reda i mira, te je i ono u ovoj Informaciji ocijenjeno zadovoljavajućim. U cilju stalnog unapređenja stanja bezbjednosti u Tuzlanskom kantonu u Informaciji je predloženo i niz mjera među kojima su izmjene zakonskih rješenja u oblasti krivičnog zakonodavstva, posebno u dijelu kaznene politike i maloljetničke delikvencije, pojačane preventivne mjere, dodatno jačanje saradnje sa svim relevantnim institucijama i građanima, te sa drugim službama u BiH posebno iz oblasti unutrašnjih poslova i bezbjednosti. Bit će nastavljene aktivnosti na sprovođenju državnih strategija borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije te protiv terorizma. Također je ukazano i na potrebu rješavanja problema nedostatka radnog prostora kao i prostora za zadržavanje lica lišenih slobode.
Informacija o stanju sigurnosti u Tuzlanskom kantonu u 2008. godini bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.