Prihvaćen nacrt strategije razvoja TK do 2013. godine

10.02.2009 13:55
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila nacrt strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine. U izradi nacrta učestvovalo je 11 radnih i sektorskih grupa, koje su održale 23 radionice na kojima su razmatrana sva pitanja koja tretira ova strategija. Profesorica Jasminka Osmanković, koja je članovima Vlade danas prezentovala nacrt, istakla je da je Institut imao izuzetno kvalitetan projektni zadatak koji je dobio od Vlade Tuzlanskog kantona, te izuzetnu kooperativnost svih relevantnih institucija i pojedinaca koji su bili uključeni u njegovu izradu.

Postupak izrade strategije određen je željom da se TK u strateškom periodu profiliše kao moderna, konkurentna, europski orijentisana regija sa snažnim poduzetništvom, partnerstvom javnog-privatnog-civilnog sektora, sa efikasnom administracijom, orijentisana na koheziju i zapošljavanje, teritorijalnu saradnju, podizanje absorbcione moći za prihvat fondova, programa i projekata EU, regija orijentisana na podizanje kvaliteta života i rada, otvorena prema novim pristupima lokalnom i regionalnom razvoju.

Ekonomski institut Sarajevo, Vlada Tuzlanskog kantona i drugi učesnici u procesu izrade tragali su za strategijom koja će osigurati komplementarnost istovremenog postizanja ekonomske, ekološke i socijalne održivosti, konkurentnosti, kohezije, konvergencije i kvaliteta života, istaknuto je u uvodu ovog dokumenta.
Kao strateški ciljevi postavljeni su ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta žviota, prepoznatljivost Tuzlanskog kantona u BiH, regionalnom i evropskom okruženju, uravnoteženost i održivost razvoja u Tuzlanskom kantonu i postizanje društvenog konsenzusa i podizanje kapaciteta razvija Tuzlanskog kantona.

Razvoj u ekonomskoj sferi je utemljen na sinergijskom djelovanju tradicionalnih industrija, diversfikaciji postojećih baznih industrija, razvoju novih industrija, revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje i snažnoj ekspanziji sektora usluga sa naglaskom na trgovinu, turizam, finansijski sektor, usluge prometa i komunikacija, informatičke i raznovrsne poslovne usluge.

U tekst nacrta su uvrštene primjedbe koje su dostavljene nakon konferencije koja je održana krajem 2008. godine. U okviru ovog dokumenta je urađen i prijedlog monitoringa koji predviđa jasne parametre praćenja realizacije strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine. Istaknuto je da je posebna vrijednost strategije njena fleksibilnost i što će se u skladu sa rezultatima godišnjeg monitoringa moći dorađivati i poboljšavati.Nacrt je uradio Ekonomski institut Sarajevo, koji je, u skladu sa zakonskim procedurama, izabran za izradu ovog Strateškog dokumenta, a  prezentirala profesorica Jasminka Osmanković.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.