FZZ: Zaposleno 6.700 osoba

09.02.2009 12:45
 

Realizacijom Drugog projekta podrške zapošljavanju (SESP), čija su ciljna grupa osobe starije od 40 godina, do decembra 2008. zaposleno je 1.697 osoba kod poslodavaca, 443 osobe su pokrenule vlastiti biznis i 34 osobe su završile obuku.Ukupno, tokom ovog trogodišnjeg projekta zaposleno je oko 6.700 osoba, saznaje danas Fena u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Zavod je u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje lani implementirao niz programa poticanja zapošljavanja i obuke za tržište rada. Između ostalog, Zavod je osigurao sredstva, a kantonalne službe pripremile i kandidirale 18 programa kojima je omogućeno zapošljavanje 1.402 nezaposlene osobe.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja nastojalo se prvenstveno pomoći nezaposlenim osobama u traženju posla, njihovom stručnom osposobljavanju ili samozapošljavanju, kao i prilagođavanju potrebama i zahtjevima poslodavaca. Programi su se odnosili na zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, s visokom, višom i srednjom stručnom spremom, kao i kvalificiranih radnika, te na sufinansiranje zapošljavanja osoba s invaliditetom, starijih osoba s radnim iskustvom, u obiteljskim gospodarstvima, obrtništvu i malim, srednjim i velikim poduzećima i obuke radi zaposlenja.

Tu je i Program dugoročnih plasmana za poticaj zapošljavanja iz sredstava revolvinga, kojim je promijenjen pristup i koncept kreditiranja iz vlastitih namjenskih sredstava, čime su ta sredstva postala dostupna većem broju korisnika. Sredstva revolving kreditne linije se koriste putem Razvojne banke Federacije BiH, a njena svrha je da pruži posebne uvjete za one korisnike koji imaju mogućnost i potrebu da novim zapošljavanjem radne snage doprinesu ublažavanju problema nezaposlenosti.

Dosad su, po programu i bankarskim procedurama, odobreni krediti za zapošljavanje 884 nova radnika i zadržavanje 224 postojeća. Iz sredstava namjenskog depozita za revolving kreditnu liniju kod Razvojne banke Federacije BiH, izdvojeno je 4.000.000 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih demobiliziranih boraca i razvojačenih branitelja. Po ovoj kreditnoj liniji odobrena su sredstva za 43 kredita u visini od 2,5 miliona maraka za zapošljavanje 142 nova radnika i samozapošljavanje 16 demobiliziranih boraca.

Također, FZZ je implementirao Program samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika, čiji je cilj poticaj za zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH i održiv povratak u BiH. Ovim programom omogućeno je zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje 557 povratnika. Projektom “Uspjet ću” u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo od 120 prijavljenih nezaposlenih visokoobrazovanih osoba, nakon stručnog testiranja, odabrano je 30 osoba koje će, po uspješno završenoj obuci u ovoj godini, raditi kao treneri-predavači s nezaposlenim osobama u sklopu grupnog informiranja na provođenju obuke za aktivno traženje posla i održavanju motivacijskih seminara.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.