Još bez dogovora o akademskim zvanjima

06.02.2009 16:20
 

Drugi sastanak Ekspertnog tima za izradu pravilnika o korištenju akademskih titula, koji je danas u Sarajevu organiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, nije rezultirao dogovorom o akademskim zvanjima.

Pomoćnica za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova BiH Esma Hadžagić izjavila je u pauzi sastanka da su se na jednoj strani u Ekspertnom timu, u kojem su predstavnici svih osam javnih univerziteta u BiH i predstavnici ovog ministarstva, našli predstavnici Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, a na drugoj ostalih šest univerziteta.Univerzitet u Sarajevu i Sveučilište u Mostaru smatraju da ovaj problem treba riješiti manje-više unificirano, a za ostalih šest je prihvatljvio rješenje s tri sinonima.Hadžagić kaže da su predstavnici Ministarstva kao organizatori predložili “trojno rješenje”, u suštini rješenja koja su sinonimi.

˝Mi želimo danas potpise na ovaj akt koji smo danas usavršili˝, rekla je Hadžagić.Osnovni problem je u nazivima prvog ciklusa bolonjskoj studija, dok nema problema za drugi i treći ciklus (magistri/masteri i doktori nauka).Prema Bolonjskom procesu, prvi ciklus može trajati tri ili četiri godine. Većina univerziteta smatra da se treba napraviti razlika između trogodišnjeg i četverogodišnjeg studija, čak i u nazivu tog zvanja, bez obzira na to što će svaka diploma imati broj bodova iz kojeg se vidi koliko je studij trajao.

Hadžagić kaže da intencija Bolonje nije da se pravi razlika između trogodišnjeg i četverogodišnjeg studija jer nije vlast odredila da li će neki studij trajati tri ili četiri godine, nego akademska zajednica.˝Ona određuje šta proizvodi, ona definira taj proizvod˝, rekla je HadžagićMeđutim, ovdje se insistira na toj razdiobi, a ta razdioba koja bi išla čak i u nazivu diplome imala bi konsekvence i na tržištu rada.

Naprimjer, navela je Hadžagić, ako se za trogodišnji studij prava imaju tri naziva koja su sinonimi (pravnik/bečelor prava/prvostupnik prava) i ako imate četverostepeni studij prava koji će se u nazivu razlikovati od prethodnog (diplomirani pravnik), onda će na tržištu rada, vjerovatno, svaki poslodavac potrčati za onom diplomom koja u nazivu ima “diplomirani”.

Univerzitet u Sarajevu ima svoja rješenja koja su argumentira na bolonjskim kriterijima, a razliku između trogodišnjeg i četverogodišnjeg studija opisuje u dodatku diplomi u kojoj, također, stoje kompetencije studenta.I Sveučilište u Mostaru smatra da ne bi trebalo praviti razliku između trogodišnjeg i četverogodišnjeg studija, i pritom navodi rješenja koja su postignuta u zemljama okruženja.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.