Završena sjednica predstavničkog doma PSBiH

04.02.2009 21:55
 

Predloženim zakonom je definirano da se od obaveze plaćanja RTV takse oslobađaju vlasnici prijemnika koji su trajno izgubili vid i žive sami u domaćinstvu ili sa starateljem.Usvojen je i amandman poslanika Sefera Halilovića prema kojem bi se od plaćanja RTV takse oslobodile i osobe koje su trajno izgubile sluh.

Amandmanom koji je usvojila nadležna komisija, tako da je postao sastavni dio teksta zakona, Vijeće ministara BiH je dužno u budžetu institucija BiH osigurati sredstva u visini iznosa umanjenih prihoda Javnog RTV sistema BiH nastalih zbog oslobađanja plaćanja RTV takse navedenih osoba.Poslanicu su podržali principe Prijedloga zakona o advokaturi BiH kojim se osniva Advokatska komora BiH i uspostavljaju njeni organi, te je zaključeno da nadležna parlamentarna komisija organizira stručnu javnu raspravu o predloženom zakonu.

Usvojeni su i principi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera uz zaključak da se i o prijedlogu ovog zakona organizira javna rasprava. Principi Prijedloga zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi, Prijedloga zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima i Prijedloga zakona o Garancijskom fondu nisu dobili potrebnu entitetsku većinu pa su upućeni Kolegiju na usaglašavanje.

Poslanici su usvojili i principe više prijedloga izmjena i dopuna zakona među kojima i Prijedloga Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.Potvrdili su Odluku Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih osoba na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH te Odluku Predsjedništva BiH o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan. Usvojen je Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru 5C” i Plan narednih aktivnosti uz zaključke nadležne parlamentarne komisije.

Poslanici su danas usvojili prijedlog zaključka koji je na jednoj od ranijih sjednica predložio Klub poslanika SDA, a kojim se predviđao da se zaduži Vijeće ministara BiH – Ministarstvo finansija i trezora da pokrene proceduru za obezbjeđenje 400 miliona KM kreditnih sredstava za potrebe finansiranja povratka izbjeglih i raseljenih osoba i projekte održivog povratka. Također je predviđao da sredstva trebaju biti osigurana u roku od 90 dana, a implementirana u naredne dvije godine. Primljena je k znanju Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u vezi s imenovanjem direktora Direkcije za evropske integracije.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.