Reduciranje prava invalidima i hendikepiranim osobama u BiH

25.01.2009 14:05
 

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH upozorava sve invalidne osobe u Federaciji BiH da Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH najnovijim zakonima koji su u posljednje vrijeme doneseni ili su u proceduri donošenja, u velikoj mjeri reduciraju njihova prava, što će se ubrzo osjetiti. U saopćenju iz ovog udruženja se navodi da je Izmjenama i dopunama Zakona o PIO Federacije BiH, koji je usvojen i čeka se njegovo objavljivanje u službenim novinama, stavljen van snage Zakon o PIO vojnih osiguranika, koji je svakom ratnom vojnom invalidu kome je služba u Armiji RBiH i HVO prestala zbog nesposobnosti davao mogućnost povoljnijeg penzionisanja.

Ističemo da je od 1996. godine Federalni zavod PIO navedeni Zakon selektivno primjenjivao, a stavljanjem van snage istog propisa veliki broj invalida je diskiminiran u odnosu na naše kolege koji su po istom propisu ostvaili pravo na invalidsku penziju. Isto stanje je s porodicama poginulih boraca, kaže se u saopćenju. Pozivaju se svi ratni vojni invalidi, kojima je služba u Armiji BiH i HVO-u prestala zbog nesposobnosti, da se jave u prostorije Udruženja u ulici Franca Lehara broj 13 u Sarajevu, kako bismo im pomogli da podnesu zahtjev za penziju, s obzirom na to da se će se zahtjevi moći podnositi u toku sedmice dok Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO Federacije ne stupi na snagu, rekao je Aziz Tafro, predsjenik Udruženja.

Ministarstvo priprema i izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom na način da veliki broj civilnih invalida isključi iz prava te da reducira i umanji prava. Na naš zahjtev da nam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama dostave radni materijal predloženih izmjena Zakona da bismo o tome blagovremeno mogli obavijestiti invalide Ministarstvo nam je negativno odgovorilo odbijajući nam dati informacije na koje imamo zakonsko pravo, čime je teško povrijedilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Upozoravamo Vladu i Parlament Federacije BiH, a posebno ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića i ministra rada i socijalne politike Pericu Jelečevića da će posljedice ovakve izmjene zakonodavstva ubrzo biti vidljive i da će, ako ovako nastave, socijalni bunt s proljećem biti neizbježan. Molimo ih da se počnu brinuti za prava invalida onako kako se brinu o svojim plaćama i ostalim prinadležnostima, kaže se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja Aziz Tafro.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.