Preminuo književnik Sadik Šehić

25.01.2009 09:51
 

U Gradačcu je u 73. godini života iznenada umro Sadik Šehić, novinar, književnik, publicist i književni historiograf, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.

Rođen je 9. aprila 1936. godine u Bosanskoj Krupi. Završio Srednju ekonomsku školu u Prijedoru i Višu ekonomsko-komercijalnu u Beogradu. Prve književne radove objavio u časopisu “Razvitak”, Sisak 1954. godine, zatim u zagrebačkom časopisu “Polet”, gdje je nagrađen drugom nagradom za priču “Dječakovih sedam godina”. Godine 1965., objavljena mu je priča “Dječaci” u esperantskom časopisu “La infanoj tutamodo” (Djeca cijelog svijeta) koji je izlazio u Tokiju u izdavačkoj kući “Hejbonša”. S pričom “Čovjek između dva voza” uvršten je u antologiju “Pisana riječ zavičaja”, u izdanju “Univerzala” Tuzla.

U jugoslovenskom novinarstvu javlja se još 1956. godine kao dopisnik beogradske “Politike” i “Ekspres politike”; da bi iste godine kao srednjoškolac objavio i svoje prve humorističke i literarne radove u srednjoškolskim časopisima, te tada uglednim humorističkim listovima “Jež”, Beograd i “Čičak”, Sarajevo. Od tada je stalno prisutan u jugoslovenskoj i bosanskohercegovačkoj žurnalistici, da bi za više od pet decenija novinarskog rada objavio veliki broj reportaža, zapisa, crtica, humoreski, prikaza i istorijskih zapisa. Sarađivao je u brojnim listovima i časopisima, i bio je agilni saradnik u časopisima “Most”, Mostar, “Behar”, Zagreb, “Stav”, Tuzla, “Gračanički glasnik”, Gračanica, “Odjek”, Sarajevo, te dnevnom listu “Oslobođenje”.

Pokrenuo je i bio odgovorni urednik književnog godišnjaka “Kikićevi susreti”, a više godina bio je predsjednik republičke kulturne manifestacije “Kikićevi susreti”. Godine 1978. dobija treću književnu nagradu na konkursu za priču beogradskog ilustrovanog časopisa “Front”. Te iste godine dobitnik je i godišnje novinarske nagrade tuzlanskog lista “Front slobode” i prve nagrade na Kupu radio-reporter Radio-Sarajevo za reportažu “Majka Munura”. Sadik Šehić bavio se pisanjem proze, poezije, kunjiževnom istorijom, izučavanjem prošlosti gradačačkog kraja i istorije Bosne i Hercegovine. Dosada je objavio preko pet stotina radova iz oblasti literature, historiografije i istorije, zapaženi su mu feljtoni u “Oslobođenju”, “Večernjem listu”, Zagreb, “Frontu slobode” ‘Tuzla, “Politici”, Beograd i drugim listovima. Bibliografski je obrađen bibiliograf rahmetli Mustafa Ćeman.

Sadik Šehić svojim pričama, reportažama, crticama, istorijskim zapisima i legendama o ljudima i događajima javljao se u skoro svim novinama i listovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije. Slovenije, Srbije kao i u emisijama Radio Sarajeva, Radio Beograda, Radio Novog Sada, Brčkog, Gračanice, Bosanskog Šamca, Karlovca, Zagreba i Gradačca. Bio je pokretač i glavni i odgovorni urednik lista “Riječ mladih” u Prijedoru, lista srednjoškolske omladine Sreza Prijedor, te časopisa za nauku, književnost” i umjetnost “Bošnjak”, koji je 1993. godine izlazio u Minhenu. Bio je direktor Centra za informisanje, kulturu i obrazovanje “Vaso Pelagić” u Gradačcu, i jedan je od osnivača lokalne radio stanice u Gradačcu, i prvi njen saradnik i jedan od urednika.

Za svoj pregalački rad dobio je Šestoaprilsku Spomen plaketu Općine Gradačac, te Orden rada sa srebrenim vijencem i nosilac je Zlatne plakete Saveza sindikata Jugoslavije. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i član Unije nezavisnih novinara Federacije BiH.

Sahrana će se obavit 25. januara 2009. godine u 12 sati u Gradačcu.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.