Susret premijera TK i Generalnog direktora GIKL-a

20.01.2009 14:15
 

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa generalnim direktorom Global ispat koksne industrije Lukavac Gunutupallijem Jagannadhamom i njegovim najbližim saradnicima. Na poziv premijera Mujića sastanku je prisustvovala i delegacija Željeznica Federacije BiH koju je predvodio izvršni direktor Smajo Salketić. Razgovarano je o aktulenoj situaciji u GIKIL-u, a u svjetlu globalne ekonomske krize čiji se efekti u značajnoj mjeri već osjećaju i u BiH. Jagannadham je upoznao premijera Mujića da je GIKIL u posljednje tri godine zabilježio izuzetno dobre poslovne rezultate, posebno kada je riječ o povećanju obima proizvodnje.

Tako je proizvodnja koksa povećana za 25%, anhidridne maleinske kiseline 106%, mineralnog đubriva za 400% i električne energije za 130%.  Nažalost, prema riječima gospodina Jagannadhama u posljednjem kvartalu 2008. godine, uprkos svim mjerama koje su poduzete unutar Kompanije, globalna ekonomska kriza donijela je gubitak od 69 miliona dolara. Ovaj gubitak je direktna posljedica otkazivanja ugovora i pad cijena proizvoda na svjetskom tržištu.

Imajući u vidu značaj ove kompanije ne samo za Tuzlanski kanton, nego za državu BiH zatražena je podrška Vlade Tuzlanskog kantona u realizaciji zahtjeva GIKIL-a da nadležne institucije poduzmu hitne mjere kojima se može amortizovati trenutno stanje. Predstavnici GIKIL-a su istakli da su ključne mjere koje u ovom trenutku mogu pomoći stabilizaciji stanja: povoljan kredit Razvojne banke FBiH, reprogram dugova prema Željeznicama FBiH i smanjenje cijena prijevoza, zaštita domaće proizvodnje kada su u pitanju mineralna đubriva, oslobađanje obaveza davanja bankarske garancije za plaćanje carina i PDV-a na ime pokrića uvoza izvozom za ovu Kompaniju i zamrzavanje plaćanja obaveza u dijelu u kojem je to moguće u 2009. godini.

Premijer Mujić je izrazio razumijevanje za aktuelnu situaciju u GIKIL-u te spremnost da Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva urade sve što je u kantonalnoj nadležnosti kako bi se prevazišla aktuelna kriza i sačuvala proizvodnja. Kako većina mjera koje je neophodno poduzeti podrazumijeva aktivno uključivanje viših nivoa vlasti dogovoreno je da se u narednih nekoliko dana zajedno pokrenu inicijative prema Vladi Federacije, resornim federalnim ministarstvima, Razvojnoj banci Federacije i Upravi za indirektno oporezivanje u cilju poduzimanja mjera koje mogu ublažiti efekte svjetske ekonomske krize u ovoj Kompaniji.

I predstavnici Željeznica FBiH su izrazili razumijevanje za aktuelnu situaciju u GIKIL-u, i interes da se ona prevaziđe, jer 15% ukupnog poslavanja Željeznica odnosi se upravo na poslove sa GIKIL-om.  Današnjem sastanku prisustovali su i ministri industrije,energetike i rudarstva te poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević i Amir Hasić i savjetnik premijera Tuzlanskog kantona za privredu Mustafa Burgić.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.