Premijer Mujić primio predstavnike Udruženja kriminalista TK

15.01.2009 14:49
 

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar unutrašnjih poslova Sead Omerbegović i policijski komesar Nedim Mutapčić susreli su se danas sa predstavnicima Udruženja diplomiranih kriminalista Tuzlanskog kantona Adnanom Kabilovićem, Mirnesom Mujkićem i Amirom Selimovićem. Razgovarano je o djelovanju ovog Udruženja čiji je osnovni cilj kvalitetnije rješavanje pitanja zapošljavanja diplomiranih kriminalista. Predsjednik Udruženja Adnan Kabilović je istakao da je trenutno u Tuzlanskom kantonu nezaposleno oko 150 diplomiranih kriminalista. Zatraženi su odgovori na pitanja u kojoj mjeri diplomirani kriminalisti mogu očekivati konkurse za zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao i odrađivanje pripravničkog staža u drugim ministarstvima i kantonalnim institucijama. Izraženo je razumijevanje problema sa kojim se suočavaju diplomirani kriminalisti i općenito visokobrazovane, a nezaposlene osobe. Ministar Omerbegović i Komesar Mutapčić su podsjetili da Zakon o policijskim službenicima koji je rađen u saradnji sa Evropskom policijskom misijom u BiH ne predviđa pripravnički staž u MUP-u te da se, u skladu s evropskom praksom, prilikom raspisivanja konkursa ne može favorizirati bilo koji smijer obrazovanja.

Trenutno je MUP TK u potpunosti popunjen sa policijskim službenicima, ali odlaskom jednog broja službenika u penziju bit će otvoren prostor za nova upošljavanja. Ministar Omerbegović je naglasio da je Tuzlanski kanton do sada učinio najviše u BiH kada je u pitanju zapošljavanje diplomiranih kriminalista i da je značajan broj kriminalista, oko 150 visoko obrazovanih službenika koji su u MUP TK primljeni u posljednje četiri godine.
MUP TK ima interes da stalno unapređuje svoju kadrovsku strukturu jer se time i materijalno-tehničkim opremanjem omogućava i dobra sigurnosna situacija na ovom području, istaknuto je danas. Premijer Mujić je podržao rad Udruženja diplomiranih kriminalista Tuzlanskog kantona i istakao da je interes Vlade da se zapošljavaju mladi i visoko obrazovani kadrovi.
U tom procesu je poštivanje zakonskih propisa obaveza svih nas, a moramo uvažavati i naše realne mogućnosti. Dogovoreno je da se dodatno ojača saradnja Udruženja diplomiranih kriminalista Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se sve mogućnosti koje postoje za zapošljavanje ovih kadrova što bolje iskoristile. Premijer Mujić je ukazao i da je tenutno u toku izrada Strategije zapošljavanja Tuzlanskog kantona te da očekuje da se ovo Udruženje uključi u fazama u kojima je to moguće i da svoje prijedloge. Kada su u pitanju drugi projekti koje realizira ovo Udružne istaknuto je da je neophodno da Udruženje aplicira na javne pozive za projekte nevladinog sektora kao što je to bilo i u prethodnom periodu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.