Program razvoja sporta u TK do 2012. godine

14.01.2009 12:33
 

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je informaciju o stanju u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2007. i 2008. godinu. Istaknuto je da su u oblasti sporta u BiH problemi uzrokovani prvenstveno reorganizacijom u ovoj oblasti, neprepoznavanjem značaja sporta i nedovoljnom finansijskom podrškom na svim nivoima vlasti. Uprkos tome istaknuto je da Tuzlanski kantona ima zavidan kontinuitet kada je riječ o organizovanim sportskim aktivnostima i sportskim rezultatima. Na području Tuzlanskog kantona djeluje oko 300 registrovanih sportskih organizacija sa oko 20 000 uključenih sportista. Sve češće se formiraju škole sportova po sportskim granama što može biti dobra baza i osnova za nadogradnju boljih sportskih rezultata.

Trenutno je programom finansiranja resornog ministarstva obuhvaćeno 159 sportskih organizacija, što je u odnosu na 2006. godinu i više za oko 30 novih sportskih organizacija-klubova. U tom je period značajno povećno i izdvajanje za direktnu podršku radu sportskih klubova, saveza i drugih sportskih organizacija tako da je u odnosu na 2006. godinu kada je za te namjene izdvojeno 950 000,00 KM u 2007. godini izdvojeno 1,7 miliona, a 2008. godini više od 1,8 miliona KM iz Budžeta Tuzlanskog kantona. U okviru mjera za unapređenje stanja u oblasti sporta između ostalog navedeno je da je neophodno raditi na stalnom povećanju broja sportsko aktivnih građana, obezbijediti redovnu finansijsku podršku razvoju sporta, a u gradnji sportskih objekata i površina nastojati približiti se evropskim standardima.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i Program razvoja sporta u Tuzlanskom kantonu do 2012. godine, koji su pripremili resorno Ministarstvo i Savjet za sport Vlade kantona. Imajući u vidu značaj sporta kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini u Programu je naglašeno da će institucije Tuzlanskog kantona nastaviti podsticati sve oblike sportske djelatnosti, kao i stručno-razvojne zadatke zajedničkih programa.
Sa željom da se ostvari cilj da ovo postane „sportski Kanton” neophodno je nastaviti povećavati izdvajanja iz Budžeta Tuzlaskog kantona za sport kako bi se 2012. godine za ovu oblast izdvojio 1% kantonalnog Budžeta.
Kako se optimalna sredstva potrebna za potpunu primjenu ovog programa ne mogu obezbijediti u kratkom vremenskom periodu do njegove potpune realizacije neophodno je uvažavati prioritetne zadatke, a među prvima su:
– sportski odgoj djece, omladine i studenata
– vrhunski, reprezentativni sport
– kvalitetni sport
– izgradnja i održavanje sportskih objekata
– obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje stručnih kadrova
– međunarodne sportske priredbe
– sportsko-rekreativna djelatnost i
– sport invalidnih lica
Za realizaciju ovog programa odgovorno je ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.