Vlada TK danas održala sjednicu

13.01.2009 11:00
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt kantonalnog Zakona o prostornom uređenju u građenju. Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je potreba da se jednim Zakonom, umjesto dosadašnja dva (Zakon o prostornom uređenju i Zakon o građenju) na sistematičan način uredi oblast prostornog uređenja i građenja te otklone nedostaci uočeni tokom dosadašnje primjene spomenutih zakona. Ovim Zakonom se ispunjavaju i preuzete obaveze iz tzv. SPIRA projekta (Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režim inspekcija BiH) koji je vodio USAID, a koje se tiču ujednačavanja propisa iz oblasti prostornog uređenja i građenja u cijeloj BiH.

Nacrt zakona o prostornom uređenju i građenju Tuzlanskog kantona, između ostalog, reguliše utvrđivanje granica urbanog i užeg urbanog područja radi usmjeravanja građenja, materiju koja se tiče zaštitnih pojaseva, vrste zaštitnih infrastrukturnih pojaseva kao i građenje u tim pojasevima. Nacrt tretira i pitanja zaštite poljoprivrednog i šumskog zemljišta te uslove građenja građevina na ovom području kao i pitanje djelotvornosti prostornog planiranja i uređenja.

Nacrt zakona predviđa da se o stanju prostora na području Kantona izrađuje Izvještaj o stanju u prostoru, na osnovu kojeg će kantonalna Skupština donosti četverogodišnji plan mjera i aktivnosti za unapređenje stanja u prostoru Kantona. Nacrt zakona predviđa mogućnost skraćenog postupka donošenja dokumenata prostornog uređenja u određenim slučajevima kao što je recimo stvaranje planskog osnova za obnovu i izgradnju naselja za neodložno zbrinjavanje stanovništva sa razrušenog, poplavljenog i drugog područja. Šesnaest članova Nacrta uređuju materiju koja se odnosi na odobrenje za građenje. Vlada Tuzlanskog kantona danas je uz Nacrt usvojila i prijedlog programa javne rasprave, koja će uslijediti nakon usvajanja Nacrta ovog Zakona u Skupštini Tuzlanskog kantona. Ovim Programom predviđeno je da sve općine Tuzlanskog kantona imaju 60 dana za dostavljanje svojih sugestija i prijedloga na Nacrt zakona o prostornom uređenju i građenju.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.