˝To im nećemo dozvoliti˝…

11.01.2009 11:35
 

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH protivi se najavljenoj izmjeni Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom u FBiH kojom Vlada FBiH želi umanjiti i isključiti iz prava veliki broj invalida kod kojeg je invalidnost neupitna i koji je u stanju socijalne potrebe.

Udruženje smatra da, nakon što su demobilisani borci pružili otpor i zaštitili svoja prava, Vlada FBiH “sada želi zavuči ruku u džep neratnih invalida i tako sredstva iz budžeta ostaviti za sebe i za enormno visoke plate federalnih poslanika”. “To im nećemo dozvoliti”, poručuje predsjednik Udruženja Aziz Tafro.

Udruženje podsjeća da je Izvještaj o napretku BiH u 2008. u postupku stabilizacije i pridruživanja EU utvrdio da iscjepkan pravni i finansijski okvir ne pruža istu socijalnu zaštitu svim građanima u cijeloj zemlji te da zakonodavstvo o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida postoji samo u RS-u.U izvještaju se ističe da su brojne grupe stanovništva isključene iz socijalne zaštite i pomoći, da se zakonodavstvo o fizičkom pristupu se ne primjenjuje te da BiH nije potpisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Umjesto da se ministar rada i socijalne politike FBiH Perica Jelečević potrudi dostići standarde Republike Srpske i izvrši zadatke utvrđene u izvještaju EU on namjerava umanjiti i ovako osiromašena prava invalidnih osoba, ističe se u nedjelju u saopćenju Udruženje.

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH ističe da je spremno povesti invalide u demokratsku borbu za zaštitu i proširivanje obima prava prema standardima EU i savjetuje Vladi FBiH da odustane od udara na invalide te da “uštedu budžeta postigne umanjenjem plata budžetskih korisnika, posebno umanjenjem plata federalnim poslanicima.

FENA

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.