Zaštita djece sa onesposobljenjem TK

30.12.2008 20:31
 

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila prijedlog Analize stanja u oblasti zaštite djece sa onesposobljenjem na području Tuzlanskog kantona sa Programom mjera za integraciju u odgojno-obrazovnom procesu.
Korisnici socijalne zaštite u smislu Federalnog i Kantonalnog zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom su lica i porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe među kojima su i lica sa invaliditetom i lica ometena u psihofizičkom razvoju. Radi ostvarenja prava utvrđenih ovim Zakonom lica sa invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom procesu oštećenja organizma u pet grupa i to od 100% do 60% oštećenja organizma.
Porodice koje imaju dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju imaju pravo na uvećani dječiji dodatak bez obzira na imovinske uslove. Pravo na uvećani dječiji dodatak od 45 KM po djetetu u 2007. godini ostvarilo je 939-ero djece, a sredstva za ove namjene obezbijeđena su i u 2008. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku i o subvencioniranju kompletnih troškova prijevoza učenika i studenata sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihove pratioce.
Zaključno sa 30.6.2008. godine Komisija za utvrđivanje sposobnosti i određivanje podrške dala je nalaze i mišljenja o vrsti i stepenu teškoće u razvoju za ukupno 1399-ero djece u Tuzlanskom kantonu. Najveći broj ove djece, 364, je u općini Živinice, a najmanje u općini Teočak gdje su ovi nalazi izdati za 10-ero djece.
Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju regulisano je da se upis učenika sa smetnjama i poteškoćama u razvoju u redovne škole vrši na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za procjenu sposobnosti i određivanju podrške djeci i mladima s posebnim potrebama. Ovim i Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju stvorene su zakonske mogućnosti za provođenje inkluzije u obrazovnom sistemu. Nastavnim planom i programom date su mogućnosti izrade prilagođenih nastavnih programa za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama.
Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla je javna ustanova koja odgaja i obrazuje do potpune rehabilitacije djecu sa onesposobljenjem stepena lahke, umjerene, teže i teške mentalne retardacije, kao i djecu sa znacima autizma. U školskoj 2007/2008.godini u ovom Zavodu bilo je ukupno 150 učenika, a u školskoj 2008/2009. godini je 142 učenika.
U JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, u kojem se obavlja osnovni odgoj i obrazovanje učenika s oštećenim sluhom i nerazvijenim govorom u školskoj 2008/2009. godini školuju se 33 učenika.
U Analizi je istaknuto da izuzetno značajnu ulogu u zaštiti djece sa posebnim potrebama imaju nevladine organizacije odnosno brojna udruženja građana poput Koraka nade, Udruženja „Majke hendikepirane djece Tuzla, Klub specijalnih sportova Tuzla i Informativni centar za osobe sa invaliditetom Lotos Tuzla.
Dugoročne mjere koje su sastavni dio ove Analize usklađene su sa dokumentom Politike u oblasti invalidnosti u BiH.
Kratkoročni program mjera za integraciju djece sa onesposobljenjem u odgojno-obrazovnom procesu ima ciljeve:
– realno planiranje socijalne zaštite i procesa inkluzivnog obrazovanja
– razvoj sistema mješovitih i multidisciplinarnih socijalnih usluga u lokalnim zajednicama, primjerenih specifičnih potreba djece sa invaliditetom
– vođenje procesa inkluzije u skladu sa potrebama djece, realnim materijalnim i ljudskim resursima
– razvoj procesa inkluzije i obezbjeđenje objektivnih pretpostavki za inkluzivno obrazovanje
– doedukacija nastavnog kadra i prevazilaženje negativnih stavova nastavnika i ostalih subjekata i
– pružanje stručne podrške nastavnicma, učenicima i roditeljima.
Ova Analiza bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.