Vlada TK može odgovoriti svim izazovima u 2009. godini

30.12.2008 14:53
 

Bila je ovo prilika da se sumiraju i javnosti prezentiraju rezultati rada Vlade Tuzlanskog kantona u 2008., ali i iznesu određene zamisli i planovi o radu Vlade u narednoj 2009. godini.

„Kada je upitanju ova godina mi smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli. Vlada Tuzlanskog kantona je održala 66 sjednica, razmatrala više od 550 tačaka i usvojila više od 600 različitih mjera, čime smo Program rada ostvarili sa oko 80%.” Istakao je premijer Mujić.

Imajući u vidu da je Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala i niz pitanja koje je nametala društveno – ekonomska situacija, a koje nisu bile predviđene Programom rada, onda se može reći i da se radi i o većoj efikasnosti nego što to ovaj procenat od 80% pokazuje. Na press konferenciji također je bilo govora i o aktivnostima Vlade kada je u pitanju zapošljavanje. Prema podacima kojima Vlada raspolaže broj zaposlenih je povećan za oko 2000 osoba, dok je u zasluženu mirovinu u posljednje dvije godine zbrinuto oko 640 ljudi. 250 novih uposlenika na neodređeno vrijeme dio je efekata poticaja poduzetništvu. Kada su u pitanju poticaji poljoprivrednoj proizvodnji Vlada Tuzlanskg kantona ove godine je izdvojila oko 10 miliona konvertibilnih maraka. Privredna društva iz resora Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila su prihod veći za 18%, prosječna plaća povećana je za 28%, a izvoz je povećan za 39%. Više od 3,5 miliona KM Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila za kapitalna ulaganja u oblasti obrazovanja. Prije svega misli se na izgradnju zgrade Gimnazije Ismet Mujezinović u Tuzli. Projekat plava bolnica se privodi kraju, a započet je i jedan od najvećih poslijeratnih projekata- sanacija brane Modrac koja će koštati više od 9 miliona KM, a koja će eksploatacioni vijek brane produžiti za oko 50 godina.

„Imali smo tešku situaciju kada je u pitanju isplata dječijeg doplatka, ali evo i to pitanje smo jučerašnjim preraspodjelama u Budžetu riješili. Nažalost pitanje regionalne deponije nam ostaje da ga rješavamo alternativnim modelima, jer je sasvim izvjesno da građani i Općina Lukavac neće promijeniti svoj stav o ovom projektu” riječi su premijera Mujića.

Kada su u pitanju planovi Vlada Tuzlanskog kantona se za 2009. godinu priprema sa velikom pažnjom.

„Vlada je usvojila prvi paket mjera štednje koji predviđa plaće budžetskih korisnika na ovogodišnjem nivou, obustavu novog upošljavanja osim u institucijama koje će po novim zakonima biti formirane naredne godine, ograničenje materijalnih troškova, ukidanje plaćanja rada u komisijama službenicima i namještenicima, obustavu nabavke automobila (osim kada su u pitanju Ministarsto unutrašnjih poslova TK i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove), kao i ograničenje prekovremenog rada. Posebnu pažnju posvetit ćemo socijalnoj zaštiti, podršci poljoprivredi i industriji, ali svi moramo biti svjesni da uprkos velikim potrebama ne smijemo nerealno planirati budžet” istakao je Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić.

Na kraju press konferencije premijer Mujić je zaključio da Vlada Tuzlanskog kantona može odgovoriti svim izazovima koji je čekaju u narednoj godini i da može ostvariti svoje najvažnije ciljeve, a to su finansijska stabilnost kantona i očuvanje rezultata postignutih u ovoj godini.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.