Vlada TK odobrila reprogram kredita rudniku Kreka-Đurđevik

30.12.2008 23:00
 

Vlada TK usvojila je Odluku o finansiranju kantonalne Agencije za privatizaciju za 2009. godinu iz dijela sredstava ostvarenih po osnovu prodaje poduzeća od kantonalnog značaja u visini od 652.750,00 KM. Agencija je obvezana da s mjerama štednje donesenim u decembru ove godine i Odlukom o privatizaciji Rudnika krečnjaka Vijenac uskladi svoj Program rada i finansijski plan za 2009. godinu. S dorađenim finansijskim planom koji će Vlada razmatrati u januaru 2009. godine biće usklađena i danas donesena Odluka o finansiranju kantonalne Agencije za privatizaciju u narednoj godini. Na prijedlog Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak Vlada TK danas je donijela Odluke o izmjenama Odluka o raspoređivanju sredstava s pozicija podrška povratku prognanih osoba, materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih i podrška razvoju kantona.

Vlada je odnijela Odluku o izmjenama Odluke o privremenom regulisanju ovjere zdravstvenih iskaznica i uplati premije za ratne vojne invalide i članove njihovih porodica. Odlukom se obvezuje Zavod za zdravstveno osiguranje da ratnim vojnim invalidim i članovima njihovih porodica ovjerava zdravstvene iskaznice, dok se ne steknu uslovi da poslodavci izmiruju obveze po osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a najduže do 31. decembra 2009. godine.

Tokom današnje sjednice Vlada je donijela Odluku kojom je odobren reprogram kredita od 30. augusta 1999. godine zaključen s Rudnikom uglja “Kreka-Đurđevik” Tuzla. Reprogram je odobren za Rudnik uglja “Đurđevik” iz Đurđevika, kao posebnog dužnika po Ugovoru, nastalog nakon statusnih promjena Rudnika uglja “Kreka-Đurđevik” Tuzla i nakon toga sačinjenog diobenog bilansa.

Rudnik će preostalu obvezu od 2.663.394,03 KM otplaćivati u 10 jednakih godišnjih rata počev od 31. decembra 2009. godine. Na taj način je uvažen zahtjev Rudnika da rata koja dospijeva 31. decembra 2008. godine bude prolongirana za kraj naredne godine kako bi se pomoglo Rudniku da prevlada trenutno složene uslove poslovanja i velika investicijska ulaganja u nabavci rudarske opreme. Reprogramom je predviđeno da se ukupa obveza isplati zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, a godišnja rata iznosi 266 339 40 KM.

Donesena je Odluka o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja s kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2008. godini. Time su sredstva na poziciji Dopunska prava iz boračko-invalidske zaštite i ostala izdvajanja za korisnike umanjena za 157.000.00 KM.

Vlada je danas općini Sapna odobrila 90.000,00 KM za izgradnju mosta preko rijeke Sapne na putu Sapna-Nezu-Baljkovica. Na prijedlog Ministarstva za finansije Vlada je danas donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u budžetu TK za 2008. godinu unutar pozicije Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u ukupnom iznosu od 127.692,32 KM.

Prihvaćena je ostavka Safeta Omerovića na mjesto člana Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, zbog okolnosti koje tretira Zakon o sukobu interesa, dana je suglasnost na Rješenje ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice o obrazovanju Komisije za reviziju Studije “Ranjivost prostora TK”.

Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava s pozicije “manifestacije” i u skladu s tim Odluku kojom je odobreno 10.200 KM Udruženju poljoprivrednika TK.  Sredstva su odobrena za sufinansiranje Druge međunarodne izložbe stoke, poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije- Gornja Obodnica 2008. godine.

(TIP/E.J.)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.