UIOBIH: Za 11.000 proizvoda iz EU nema naplate carina

28.12.2008 14:54
 

Od početka 2009. godine za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti se ukida naplata carinskih dažbina, a konkretno se radi o oko 11.000 različitih proizvoda, rekao je u izjavi za Fenu portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Početkom naredne godine carina, primjera radi, na uvoz novih automobila porijeklom iz EU bit će potpuno ukinuta, a kao rezultat primjene Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU koji je na snazi od 1. jula ove godine. Za proizvode poput kozmetike, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i video tehnike, elektroničke opreme i računara, alata… carine su odmah po potpisivanju Sporazuma smanjene na 50 posto vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala, a od početka iduće godine carina na ove proizvode bit će u potpunosti ukinuta.

Kovačević naglašava da je za većinu ovih proizvoda carina bila 10 posto prije početka primjene Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, a od 1. jula ove godine carina je za ove proizvode smanjena na pet posto, a od početka iduće godine u potpunosti se ukida naplata carine. Za polovna putnička vozila carina se od 1. jula smanjila za 10 posto dotadašnje vrijednosti carine, i postepeno će se smanjivati u narednih pet godina dok ne bude potpuno ukinuta.

Kovačević je podsjetio da su se primjenom ovog sporazuma, a u ovisnosti o vrsti proizvoda carinske stope smanjile na 90 posto, 75 posto ili 50 posto od ranijeg iznosa carine, a za neke proizvode carina je potpuno ukinuta. Napomenuo je da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU, a ne svu robu koja se uvozi iz EU, jer za veliku količinu roba porijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši se reexport preko EU i na takvu robu naplaćuje se carina po starim carinskim stopama.

Za određene proizvode carina je već od 1. jula ove godine u potpunosti ukinuta, i to za proizvode poput sireva, smrznutog povrća, određenih vrsta voća poput agruma, nepržene kafe, pšenice, ječma, raži, voćnih sokova, biljnih masti i ulja.Za neke će proizvode carine su od 1. jula smanjene na 75 posto dotadašnje vrijednosti, npr. za naftu i benzin.

“Od 1. januara 2009. carine za ove proizvode bit će 50 posto vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala. Od 1. junara 2010. godine 25 posto vrijednosti carine, a od 1. januara 2011. carina za ove proizvode bit će 0 posto”, kazao je portparol UIO BiH. U prvih pet mjeseci primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU u našu zemlju iz EU je uvezeno robe u vrijednosti od tri milijarde i 115 miliona KM, što je za 24 posto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je uvezeno robe u vrijednosti od dva milijarde i 514 miliona KM.

“Do povećanja vrijednosti uvezene robe iz Evropske unije dijelom je došlo zbog ukidanja i smanjenja carina na uvoz roba porijeklom iz EU, ali i zbog povećanja cijena roba na svjetskom trzištu”, kazao je Kovačević.Kada su u pitanju prihodi po osnovu naplaćenih carina na uvoz roba iz zemalja EU, oni su u periodu od jula do kraja novembra ove godine manji za 23 posto u odnosu na isti period prošle godine.

“Dok je u julu, augustu, septembru, oktobru i novembru ove godine naplaćeno 120 miliona KM carine na uvoz proizvoda iz zemalja EU, u istom periodu prošle godine naplaćeno je 156 miliona KM, što znači da je u toku ove godine naplaćeno 36 miliona KM carine manje u odnosu na prošlu godinu”, precizirao je portparol UIOBiH.

On je, ipak, napomenuo da su ukupno naplaćeni prihodi (PDV, carina, carinska evidencija i akciza) u prvih pet mjeseci primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU iznosili 896 miliona KM, i veći su za 8 posto u odnosu na isti period 2007. godine, kada je ukupno naplaćeno 829 miliona KM indirektnih poreza na uvoz robe iz EU. Razlozi su povećanje količine uvoza roba i porast cijena na svjetskom tržištu.

Plan za prikupljanje prihoda od indirektnih poreza u 2008. godini iznosi četiri milijarde i 830 miliona KM. “Uprkos određenom smanjenju prihoda od carina na uvoz roba orijeklom iz EU, Uprava je u prošli petak ispunila zadani plan za 2008. godinu. Do kraja godine očekujemo da će biti prikupljeno oko 100 miliona KM više u odnosu na plan za ovu godinu”, zaključio je Kovačević u izjavi za Fenu.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.