Vlada TK smanjuje troškove

25.12.2008 17:10
 

Vlada Tuzlanskog kantona je na vanrednoj sjednici donijela Zaključak o prvom paketu mjera štednje za 2009. godinu. Prema ovom Zaključku bit će obustavljena sva nova zapošljavanja, izuzev u slučajevima kada je neophodna zamjena za ranije popunjena mjesta i uspostavljanje novih kantonalnih institucija po posebnim zakonima.

U 2009. godini će za 10% biti smanjeni troškovi mobilnih i fiksnih telefona, reprezentacije, dnevnica, goriva i drugih materijalnih troškova, čije smanjenje neće uticati na obavljanje osnovnih funkcija. Smanjenje je predviđeno u odnosu na izvršenje Budžeta u 2008. godini. Bit će potpuno obustavljena nabavka novih putničkih vozila za službene potrebe, izuzev Ministarstva unutrašnjih poslova i kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji će svoje potrebe koje su iskazali u Nacrtu Budžeta za 2009. godinu umanjiti za 30%. Dogovoreno je da se ukinu naknade za rad svim službenicima i namještenicima, odnosno drugim uposlenicima organa ili insitucije angažovanim u radu radnih tijela i komisija koje formira taj organ ili institucija za vršenje svojih nadležnosti, te da se za 30% smanje ukupni troškovi za prekovremeni rad kod svih budžetskih korisnika.Vlada ostaje pri prijedlogu da plaće i ostale naknade budžetskih korisnika ostanu na nivou 2008. godine.Sve ove mjere bit će i dio smjernica prilikom izrade prijedloga Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Utvrđen je Prijedlog programa prevencije bolesti ovisnosti na području Tuzlanskog kantona za period 2009-2013. godina. Koordinacioni tim Vlade je u pripremi ovog dokumenta uvažio niz prijedloga i primjedbi koje su dobijene u toku javne rasprave o Nacrtu Programa. Glavni ciljevi Programa prevencije bolesti ovisnosi na području Tuzlanskog kantona su: unapređenje i poboljšanje općeg zdravlja stanovnika Tuzlanskog kantona; kontinuirana prevencija ovisnosti i smanjenje obima problema narkomanije uz multidisciplinarni pristup. U Akcionom planu preventivnog djelovanja u periodu 2009-2013. godina. Akcionim planom predviđene su i kantonalne i općinske institucije i u budžetima na svim nivoima bit će neophodno planirati sredstva za provođenje ovog Programa.

Vlada TK je dala saglasnost na Odluku Ministra za rad i socijalnu politiku kojom je odobren prijenos 403.758,54 KM JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Sredstva su namijenjena za materijalnu sigurnost nezaposlenih osoba za mjesec novembar i decembar 2008. godine.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.