Zimsko održavanje puteva u TK

19.12.2008 16:47
 

Kada je u pitanju pripremljenost i način organizovanja za zimsko održavanje puteva, koji su u nadležnosti općina, poduzete su mjere da se najvažniji poslovi u vezi sa zimskim održavanjem puteva obave što efikasnije.

U većini općina doneseni su planovi i programi zimskog održavanja gradskih ulica, lokalnih i drugih nekategorisanih puteva. Pripremljena su i sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva u mjesnim zajednicama, kao i svih drugih subjekata u općinama, koji raspolažu odgovarajućom mehanizacijom za zimsko održavanje puteva.

Direkcija cesta Tuzla blagovremeno je potpisala ugovore s firmama koje su ponudile najpovoljnije uvjete za izvođenje radova na zimskom održavanju 20 regionalnih puteva na području Tuzlanskog kantona, a Direkcija cesta Federacije BiH na vrijeme je sklopila ugovore za zimsko održavanje osam magistralnih puteva na području Tuzlanskog kantona.

Kantonalna uprava Civilne zaštite ocjenjuje da, ako poslovi budu obavljeni u skladu s ugovorenim obavezama, uz maksimalno angažovanje odabranih firmi na zimskom održavanju puteva, u uvjetima normalnog intenziteta snježnih padavina, neće biti većih problema u odvijanju saobraćaja na lokalnim, regionalnim i magistralnim putevima, na području Tuzlanskog kantona, u zimskom periodu.

U slučaju vanrednih okolnosti i izuzetno obilnih snježnih padavina, na koje se ne može odgovoriti predloženim mjerama, ostaje mogućnost da se na ugroženom području proglasi stanje prirodne nesreće. Tada općinski štabovi civilne zaštite u skladu sa zakonskim ovlaštenjima mobilizuju sve raspoložive ljudske i materijalne snage radi stvaranja uvjeta za normalno odvijanje života i rada građana.

Pripreme za, eventualnu, takvu situaciju općinske službe civilne zaštite su već završile. Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Zaključak kojim se odobrava Kantonalnoj upravi Civilne zaštite da iz redovnih budžetskih sredstava odobri namjenska sredstva i to Općini Sapna 25.000 KM za saniranje klizišta u naselju Nezuk i Plane, Općini Srebrenik 25.000 za saniranje klizišta u naselju Neum, Rudniku soli Tušanj 45.000 KM za monitoring stijenskog masiva u posteksploatacionom periodu Rudnika i Općini Banovići 5.000 KM za pomoć u saniranju štete od požara na stambenom objektu Zihreta Hasića iz naselja Ribnica.

(FENA)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.